fbpx

Αθάνατη Ελληνική οικογένεια που “χώνεσαι” παντού!

| 27 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

Η ιστορία που ακολουθεί είναι αληθινή: Ένα ζευγάρι γύρω στα 30, εμφανίζεται στο γραφείο του δικηγόρου. Κάθεται ο ένας δίπλα στον άλλο, ο σύζυγος κρατάει σημειώσεις γι αυτά που ακούν και η σύζυγος του συμπληρώνει χαμηλόφωνα ό,τι εκείνος δεν προλαβαίνει να καταγράψει. Έχουν ένα μωράκι 8 μηνών και κάθε τόσο είτε ο ένας είτε ο άλλος κοιτάει στο κινητό της μαμάς μήπως έχουν κάποιο μήνυμα από τη γιαγιά που κρατάει το παιδί.

Ο σύζυγος, τελειώνοντας η συνάντηση, δίνει τα χαρτιά στην σύζυγο και εκείνη τα βάζει  στην τσάντα της μαζί με όλα τα έγγραφα που έχουν φέρει μαζί τους .


ADVERTISEMENT

Είναι μια όμορφη και οργανωμένη ομάδα οι δυο τους. Μόνο που ήρθαν στο δικηγορικό γραφείο για να συζητήσουν την έκδοση του διαζυγίου τους.

Ο παλαιότερος Νόμος όριζε ότι η έκδοση συναινετικού διαζυγίου εκδιδόταν μετά από δύο συζητήσεις ενώπιον του Δικαστηρίου οι οποίες θα έπρεπε να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον έξι μηνών. Έτσι, ο νομοθέτης έδινε μια τελευταία ευκαιρία στα ζευγάρια να διαπιστώσουν εάν η απόφασή τους είναι πράγματι «οριστική και αμετάκλητη». Η ζωή όμως έχει γίνει απείρως πιο γρήγορη από ότι ήταν παλιά και πλέον τα συναινετικά διαζύγια εκδίδονται με μια πιο γρήγορη και εύκολη διαδικασία. Ορθώς, γιατί έτσι διευκολύνονται πολλές καταστάσεις που παλαιότερα περιέπλεκαν ακόμα περισσότερο τις ήδη μπερδεμένες διαπροσωπικές σχέσεις.

Όμως, υπάρχουν και τα ζευγάρια σαν αυτό που περιγράφεται παραπάνω, το οποίο είναι σαφές ότι δεν έχει εξαντλήσει όλα τα όρια προκειμένου να φτάσει στον χωρισμό. Πώς να τους εξηγήσεις ότι η έλευση ενός μωρού είναι μεν ευτυχία αλλά με κόστος την κούραση, την αϋπνία, τη μη συνεννόηση και τη διαπίστωση ότι το κάθε φύλο βιώνει διαφορετικά όλη αυτή την περίοδο; Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι καταφέρνουν να περάσουν τη μεταβατική περίοδο με σχετικά λίγες απώλειες. Όμως κάθε ζευγάρι είναι μια μοναδική περίπτωση και δεν μπορούμε να κρίνουμε το γιατί και το πώς ο καθένας βιώνει τόσο τεράστια συναισθήματα όπως εκείνα της μητρότητας ή της πατρότητας.


ADVERTISEMENT

Και σε αυτό το σημείο μπαίνει στη μέση και η ευρύτερη οικογένεια, αυτό το δίχτυ ασφαλείας της ελληνικής κοινωνίας το οποίο όμως πολλές φορές λειτουργεί τελικά σαν δίχτυ του ψαρά και εγκλωβίζει τόσο τους άμεσα ενδιαφερόμενους όσο και όλους όσοι βρίσκονται κοντά τους. Γιαγιάδες και παππούδες που λυτρώνουν τα νέα ζευγάρια από το άγχος του ποιος θα κρατήσει το παιδί αλλά που τα φυλακίζουν στο ακόμα μεγαλύτερο άγχος να γίνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα γονείς, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται μόνιμα την επωδό «το παιδί δεν είναι παιχνίδι και εσείς νομίζετε ότι παίζετε» και άλλα τέτοια αποκαρδιωτικά.

Η κάθε οικογένεια δημιουργείται και βρίσκει τους ρυθμούς της μέσα από διαφορετικά μονοπάτια. Άλλοι είναι σαν «έτοιμοι από καιρό» και άλλοι ψάχνουν να βρουν τον δρόμο τους για κάποιο διάστημα. Είναι στο χέρι του ζευγαριού να βρεί τα πατήματά του και η ευρύτερη οικογένεια πρέπει να βοηθήσει προς σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να προβάλει στους ήδη ταλαιπωρημένους νέους γονείς τις δικές της προσδοκίες, αυθεντίες και δοξασίες.

Είναι κρίμα να οδηγούνται στο διαζύγιο δύο άνθρωποι, με μωρό ή μωρά που ακόμα δεν έχουν προλάβει να τα ζήσουν και να τα γνωρίσουν, που δεν έχουν ακόμα δει το καλό κομμάτι που ακολουθεί τα ξενύχτια και την κούραση, όταν το παιδί αρχίζει να ανταποδίδει την αγάπη και την φροντίδα που εισπράττει και αναγορεύει τους δυο ταλαίπωρους ξενύχτες, σε περήφανους γονείς του!

Θέλει πολύ προσπάθεια η περίοδος αυτή. Αν όμως τελικά η κούραση και τα προβλήματα νικήσουν και η σχέση κλονιστεί τόσο που το διαζύγιο διαφαίνεται ως λύση, τότε  θα πρέπει ο δικηγόρος που θα αναλάβει μια τέτοια περίπτωση να προχωρήσει με σύνεση και προσοχή, να ακούσει όλες τις πλευρές και να δώσει στο ζευγάρι οποιαδήποτε ευκαιρία του επιτρέπεται προκειμένου να βοηθήσει να οριστικοποιήσουν (ή όχι) μέσα τους, την απόφαση του χωρισμού τους.

Οι δικηγόροι, εκτός από τη νομική βοήθεια που παρέχουν,  πρέπει να δίνουν βαρύτητα και στην ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας, πάντα στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους. Διαφορετικά, όταν το μόνο μας μέλημα είναι να διεκπεραιώσουμε μια ξερή εντολή που μας δίνεται,  από λειτουργοί, καταντάμε έμποροι χωρίς κρίση και συναίσθημα.

Υ.Γ . Το ζευγάρι της ιστορίας τελικά ΔΕΝ χώρισε. Λίγο πριν την συζήτηση του διαζυγίου τους και μετά από κάποιες συναντήσεις από κοινού αλλά και με τον καθένα χωριστά, αποφάσισαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στο γάμο τους. Βοήθησε βέβαια και το ότι οι συμπέθεροι και των δύο πλευρών, πήραν σύνταξη και γύρισαν στον τόπο καταγωγής τους….

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email: s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr/

*Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ