fbpx

Συναντήσεις γονέα-εκπαιδευτικού με τον/την πρώην

| 21 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Είστε στρεσαρισμένοι με την προοπτική να αντιμετωπίσετε τις συναντήσεις γονέα-εκπαιδευτικού με τον/την πρώην σύζυγο; Είτε σχεδιάζετε να δείτε τον/την δάσκαλο/δασκάλα του παιδιού σας μαζί με τον/την πρώην είτε μόνοι σας, οι λύσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε αυτές τις συναντήσεις αποτελεσματικά!

Αποφασίστε εάν θα θέλατε να παρευρεθείτε στη συνάντηση μαζί ή χωριστά .


ADVERTISEMENT

Εάν έχετε τη συν-επιμέλεια του παιδιού, λογικό είναι να θέλετε και οι δυο την ευκαιρία να καθίσετε με τον/την εκπαιδευτικό και να συζητήσετε την πρόοδό του. Σε περίπτωση λοιπόν που συνεργάζεστε καλά ως προς την ανατροφή του παιδιού και η συμμετοχή στην συνάντηση με τον καθηγητή είναι εφικτή, ζητήστε από το σχολείο να κανονίσει την συνάντηση σε μια ώρα βολική και για τους δύο.

Από την άλλη , αν εσείς και ο/η πρώην σύζυγος δεν τα πηγαίνετε καλά, το να ζητήσετε να δείτε ο κάθε ένας τον/την εκπαιδευτικό ξεχωριστά, θα έκανε τη συνάντηση ευκολότερη για όλους. Αν διαλέξετε αυτή την οδό , προσπαθήστε να μην συμπέσετε στην ώρα εκείνου που πήγε πρώτος. Αντίθετα , επικεντρωθείτε στο τι θέλετε να βγει από την δική σας ώρα. Εναλλακτικά , αν το σχολείο του παιδιού σας προσφέρει για παράδειγμα μόνο μία συνάντηση το τρίμηνο, προτείνετε να παρευρεθεί ο καθένας σε μια.

Πριν τη συνάντηση , συζητήστε με το παιδί για το πώς πάει στο σχολείο


ADVERTISEMENT

Το παιδί σας είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών και μπορείτε να το ρωτήσετε τα εξής:

Τι σου αρέσει στο σχολείο;
Ποιο μάθημα είναι το αγαπημένο σου ;
Τι θα άλλαζες αν μπορούσες;
Έχεις κάποιο πρόβλημα με τις εργασίες σου ;
Χρειάζεσαι κάποια βοήθεια για να καταλάβεις οτιδήποτε αφορά την ύλη ;
Υπάρχει τίποτα που θα ήθελες να ξέρω πριν συναντήσω τον/την δάσκαλο/α σου ;
Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πω στον/στην δάσκαλο/α σου ;

Σημειώστε τις ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε κατά τη διάρκεια της συνάντησης

Εφόσον έχετε αποφασίσει ποιος πάει και πότε, στρέψτε την προσοχή σας, στο τι ελπίζετε να πάρετε από την συνάντηση καθώς και σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε στον/στην δάσκαλο/α του παιδιού σας. Για παράδειγμα:

Πως είναι η πρόοδος του παιδιού στα μαθήματα και πώς η συμπεριφορά του, μέσα στη τάξη;
Έχει κάποια ανησυχία ο/η δάσκαλος/α, για τις δυνατότητες του παιδιού;
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς σαν γονιός στο σπίτι, ώστε να βοηθήσετε την πρόοδο του παιδιού;
Ποια εξωσχολικά βιβλία πιστεύει ο/η δάσκαλος/α ότι θα άρεσε στο παιδί να διαβάζει;
Υπάρχουν κάποιες επιπλέον βοηθητικές ασκήσεις που μπορεί  να προτείνετε για το παιδί;
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσετε με τον/τη δάσκαλο/α, αν σας δημιουργηθούν απορίες ;

Πάρτε ένα σημειωματάριο μαζί σας, έτσι ώστε να καταγράφετε τις απαντήσεις, στις ερωτήσεις σας  αλλά και οτιδήποτε θα θέλατε να ακολουθήσετε στο μέλλον. Επιπλέον, αν μοιράζεστε την συνάντηση με τον/την πρώην , σιγουρευτείτε πως του/της αφήνετε χρόνο να κάνει και εκείνος/η τις δικές του/της ερωτήσεις .

Σεβαστείτε την ώρα του/της εκπαιδευτικού

Οτιδήποτε σας ανησυχεί αξίζει να αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Αλλά να είστε προσεκτικοί και να κρατήσετε το ραντεβού στα χρονικά όρια που έχετε συμφωνήσει. Ακόμη και αν ο/η εκπαιδευτικός προλαβαίνει , μείνετε στα 20 λεπτά αν αυτός είναι ο χρόνος που σας έχει κατανεμηθεί. Μια προειδοποίηση : εάν έχετε σκοπό να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο ,ζητήστε παράταση από τον//τη δασκάλα ή τον διπλάσιο χρόνο, εάν είναι διαθέσιμος/η.

Δείτε τον/την εκπαιδευτικό του παιδιού σας σαν σύμμαχο.

Ο/Η δάσκαλος/δασκάλα του παιδιού σας , περνάει πολύ ώρα κάθε μέρα με το παιδί  και μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την ακαδημαϊκή, κοινωνική και συναισθηματική του πρόοδο. Χρησιμοποιήστε την ώρα της συνάντησής σας, σαν ευκαιρία να χτίσετε μια αμοιβαία συμπάθεια και συνεργασία για να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει στο σχολείο αλλά και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής του.

Jennifer Wolf
Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια γονέων και Υποστηρίκτρια μονογονέων
Μετάφραση-Επιμέλεια: Κορίνα Μαρία Τσιγαρίδα
Πηγή: http://singleparents.about.com/ 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ