fbpx

Σημάδια ότι ο/η πρώην, προσπαθεί να στρέψει το παιδί εναντίον σας

| 20 Σεπτεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Εάν τον τελευταίο καιρό και εντελώς ξαφνικά, δεν αναγνωρίζετε το παιδί σας ή σας κάνει να αισθάνεστε ο χειρότερος γονιός του κόσμου, τότε ενδέχεται ο/η πρώην σύζυγος να προσπαθεί να στρέψει το παιδί εναντίον σας.

Γνωστό ως Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης, για το οποίο είχαμε μιλήσει και σε προηγούμενο άρθρο, ο/η πρώην σύζυγος χειρίζεται και πιέζει το παιδί, προκειμένου να το κάνει να σας απορρίψει.


ADVERTISEMENT

Το δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου θα σας κάνει να ανακτήσετε την υγιή σας σχέση με το παιδί αλλά πρώτα από όλα πρέπει να οπλιστείτε με γνώση. Πώς λειτουργεί το Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης και πώς το εντοπίζετε;

Τυπικά, η απόρριψη του παιδιού προς το πρόσωπό σας, ξεκινά όταν ο/η πρώην σας υιοθετεί όλες ή κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές:

Μιλάει ελάχιστα ή καθόλου στο παιδί, για εσάς
Αποφεύγει εντελώς ή έχει περιορίσει σημαντικά την επικοινωνία του παιδιού, μαζί σας
Επεμβαίνει στην επικοινωνία σας με το παιδί
Τιμωρεί συναισθηματικά το παιδί για οτιδήποτε θετικό εκφράσει για εσάς
Λέει στο παιδί πως δεν το αγαπάτε


ADVERTISEMENT

Το Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης , συμβαίνει συχνά και όχι μόνο στις περιπτώσεις διαζυγίου ή στις δικαστικές διαμάχες για την επιμέλεια. Κανείς δεν ξέρει πόσα παιδιά είναι εκτεθειμένα στο σύνδρομο ή πόσα εκδηλώνουν τα συμπτώματά του, αλλά αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι το Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης προέρχεται εξίσου από μαμάδες και μπαμπάδες και συμβαίνει εξίσου σε παιδιά μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας. Το συγκεκριμένο σύνδρομο, συνοδεύεται από ξαφνικές αλλαγές στις αντιδράσεις του παιδιού, αρκετές ώστε να δείτε ξαφνικά να ξεδιπλώνεται μπροστά σας, μία νέα και παντελώς άγνωστη προσωπικότητα!

Μερικές συμπεριφορές και αντιδράσεις του συνδρόμου είναι οι εξής:

Παράτα με!
Το παιδί είναι γεμάτο έχθρα απέναντί σας. Όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με τις καλές αναμνήσεις που έχετε οι δυο σας, επιμένει ότι δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις μαζί σας, παρ’ όλο που ξέρετε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ξαφνικά, το -γεμάτο αγάπη και αφοσίωση- παιδί σας, φαίνεται να φοβάται και σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι και να σας απεχθάνεται.
Μερικές φορές μπορεί και να μην θέλει καν να φάτε μαζί καθώς δεν αντέχει ούτε την παρουσία σας. Όταν ζητάτε εξηγήσεις, το παιδί σας δίνει αφηρημένους και ασαφείς λόγους για αυτή τη νέα αρνητική του στάση απέναντί σας.

Εσύ φταίς για όλα!
Το παιδί αντιδρά σαν ο άλλος γονέας, μητέρα ή πατέρας, να είναι ολόσωστος/η. Ό,τι κάνει ο άλλος γονέας είναι τέλειο στα μάτια του, κάτι που το παιδί σας δεν πίστευε όσο ήσασταν παντρεμένοι με τον/την μπαμπά/μαμά του. Το παιδί σας, φαίνεται να συγχωρεί τον άλλο γονέα ακόμη και για την πιο αδικαιολόγητη συμπεριφορά, τη στιγμή που εσάς σας κρίνει αυστηρά με το παραμικρό!

Εντάξει ό,τι πείς…
Το παιδί σας συνεχώς παίρνει το μέρος του/της πρώην. Και φαίνεται να ακολουθεί και ένα συγκεκριμένο σενάριο-κασέτα όταν σας μιλάει, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ταμπέλες που σας έχει «κολλήσει» και ο/η πρώην σας. Επαναλαμβάνει τις ίδιες λέξεις και εκφράσεις που λέει και ο/η πρώην σύζυγος για εσάς, σαν να βασίζεται σε λέξεις που δεν είναι δικές του και που έχουν προηγουμένως γίνει «πρόβα».

Χωρίς οικογένεια
Το παιδί σας, δεν δείχνει καμία ενοχή για την άσχημη συμπεριφορά του απέναντί σας και δεν απορρίπτει μόνο εσάς αλλά και την οικογένειά σας. Οι θείοι, τα ξαδέρφια και οι παππούδες που μέχρι πρότινος αγαπούσε έχουν πλέον σβήσει από τον συναισθηματικό του χάρτη ενώ το παιδί αρνείται να παρευρεθεί σε σημαντικές οικογενειακές εκδηλώσεις όπως γάμοι, γιορτές, ακόμη και κηδείες.

Επιρροή; Ποια επιρροή;
Το παιδί σας αρνείται ότι επηρεάζεται από τον άλλο γονέα. Όταν εντοπίζετε λέξεις και φράσεις που φαίνεται να πατρονάρει η άλλη πλευρά, το παιδί το αρνείται. Στη πραγματικότητα, αντιδρά και μόνο στην ιδέα ότι χειρίζεται από οποιονδήποτε.

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν αδιέξοδα και όταν βρίσκεστε ξαφνικά αποκομμένοι από το παιδί σας λόγω της συμπεριφοράς του/της πρώην, τότε το μόνο που αναρωτιέστε είναι «Θα επανασυνδεθώ ποτέ με το παιδί μου;».

Μην απελπίζεστε. Με υπομονή και κατανόηση μπορείτε να ξανακερδίσετε την άλλοτε ευτυχισμένη σχέση σας με το παιδί χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να μείνετε στάσιμοι, αντιθέτως καλό είναι να δραστηριοποιηθείτε ως εξής:

1. Μην τσιμπάτε στο δόλωμα
Το παιδί σας μπορεί πολύ συχνά να έρχεται σπίτι γεμάτο κατηγορώ και θυμό. Εάν προσπαθήσετε να επιχειρηματολογήσετε για να αμυνθείτε, το πιθανότερο είναι να ρίξετε περισσότερο λάδι στη φωτιά. Αποφύγετε τις διαμάχες και εστιάστε στο πώς μπορείτε να ξανακερδίσετε την εμπιστοσύνη του. Αν ωστόσο το παιδί σας κατηγορεί για ακραία πράγματα, π.χ. ότι έχετε κλέψει χρήματα από τον καταθετικό του λογαριασμό, προσφερθείτε να του δείξετε χειροπιαστές αποδείξεις ΜΟΝΟ αν σας τις ζητήσει.

2. Διατηρήστε υψηλό το επίπεδο επικοινωνίας
Χειριστείτε τον θυμό σας, πληρώστε τους λογαριασμούς σας και κινηθείτε στα πλαίσια του νόμου έτσι ώστε ο/η πρώην σας, να μην μπορεί να σας καταλογίσει τίποτα ούτε στο παιδί ούτε στο δικαστήριο. Σίγουρα είναι άδικο εκείνος/η να παραβαίνει τους κανόνες και παρ’ όλα αυτά να απολαμβάνει την αποκλειστική αγάπη του παιδιού αλλά , ειδικά τώρα, το μόνο που πρέπει να σκέφτεστε είναι πώς να αποκαταστήσετε τη σχέση σας με αυτό!

3. Μην ρίχνετε το φταίξιμο στο παιδί
Και το παιδί, θύμα τη κατάστασης είναι. Το παιδί που αποκολλάται από τον έναν γονέα εξαιτίας του συνδρόμου γονεϊκής αποξένωσης, επηρεάζεται βαθιά στην ενήλικη ζωή του. Μπορεί να είναι εύκολο να διοχετεύσετε όλη την οργή και την αναστάτωσή σας, στο παιδί  που-κατά μία έννοια-έχει «συμβάλλει» στο να είστε δυστυχισμένοι. Σκεφτείτε όμως πως εκείνο είναι που βρίσκεται εν μέσω πολέμου και επηρεασμένο από τις «σφαίρες» δεν εννοεί πραγματικά, όσα λέει ή σας προσάπτει.

4. Δείξτε πόσο διαφορετικοί είστε από τον/την πρώην
Ο/Η πρώην σας, σας κατηγορεί ότι είστε αδιάφοροι και ανεύθυνοι; Αντικρούστε τους ισχυρισμούς του/της προσφέροντας στο παιδί ακόμη περισσότερη αγάπη και ασφάλεια, αποδίδοντας πιστά τη ρήση «Οι πράξεις μετράνε περισσότερο από τα λόγια».

5. Ακολουθήστε πιστά το κοινό σας πρόγραμμα
Προγραμματίστε να κάνετε με το παιδί σας όλα όσα κάνατε πρίν ξεκινήσουν οι εντάσεις μεταξύ σας, ακόμη κι αν πιστεύετε πως θα αρνηθεί. Αν έστω και μία φορά δεν συμμετάσχετε σε κάποια δραστηριότητά του (ποδοσφαιρικός αγώνας, γιορτή σχολείου κλπ.)  αυτό θα αποτελεί περίτρανη απόδειξη όσων ισχυρίζεται ο άλλος γονέας, σχετικά με το πόσο «αδιαφορείτε» ή «δεν αγαπάτε» το παιδί.

6. Φτιάξτε μια ομάδα ειδικών
Καλό είναι να έχετε κατά νου ορισμένους επαγγελματίες, δικηγόρους ή ψυχολόγους, που θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε καλύτερα το σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης και ενδεχομένως η παρουσία τους να γίνει απαραίτητη, εάν τα πράγματα «ξεφύγουν». Σιγουρευτείτε ότι είναι καλοί γνώστες του αντικειμένου και ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για εσάς και το παιδί σας.

7. Πείτε του « Σ’ αγαπώ»
Πείτε στο παιδί, πως αισθάνεστε. Χρειάζεται να ακούει ότι το αγαπάτε και το θέλετε στη ζωή σας και για αυτό ζητάει συνεχώς επιβεβαίωση ότι η αγάπη σας είναι απεριόριστη και το συγχωρείτε ό,τι κι αν κάνει. Τηλεφωνείτε του συχνά, στείλτε του μηνύματα σε τακτική βάση, κάντε τα πάντα για να του θυμίζετε πόσο το αγαπάτε. Οι εκδηλώσεις της αγάπης σας θα γίνουν τα σημάδια που θα οδηγήσουν το παιδί πίσω στην ευτυχισμένη σχέση που είχατε μαζί του!

*Photo by: sheknows.com

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ