fbpx

Πώς να μείνετε φίλοι και με τις δύο πλευρές του διαζυγίου!

| 18 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Μπορεί με το σύζυγο και τη σύζυγο να σας συνδέει μια μακροχρόνια φιλία όμως τώρα που χωρίζουν, βρίσκεστε στη μέση. Δείτε πώς  μπορείτε να μείνετε φίλοι και με τους δύο , χωρίς στο τέλος να βγείτε κακοί!

Καταρχάς πείτε τους, πως δεν θα πάρετε το μέρος κανενός. Να είστε ειλικρινείς μαζί τους λέγοντάς τους πως δεν θα διακόψετε την επικοινωνία σας, με τον/την πρώην του ενός ή του άλλου και πώς θα κάνετε ότι μπορείτε για να παραμείνετε ουδέτεροι. Εάν υπάρχει πρόβλημα με αυτό, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να διαλέξετε αλλά μην υποκριθείτε στον έναν πως δεν επικοινωνείτε με τον άλλον. Είναι προτιμότερο να είστε ειλικρινείς κι έτσι να μην εκπλαγεί ο ένας, όταν ανακαλύψει πως συνεχίζετε να κρατάτε επαφή με τον άλλον.


ADVERTISEMENT

Εάν θέλετε να πάρετε το μέρος του ενός, τότε περιορίστε την επικοινωνία σας με τον άλλον. Σε περίπτωση που έχετε ακούσει και τις δύο πλευρές της ιστορίας και ανακαλύψετε πως κλίνετε προς τη μία μεριά – αν για παράδειγμα ο ένας απάτησε τον άλλον κι εσείς δείξετε συμπάθεια σε αυτόν που εξαπατήθηκε-θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε να συνεχίσετε τη φιλία σας με αυτόν που απάτησε. Ένας από τους λόγους που θα πρέπει να περιορίσετε την επικοινωνία σας μαζί του, είναι και για να αποφύγετε να κάνετε κήρυγμα ή να «μαλώσετε» τον/την άπιστο/η.

-Μην πάρετε θέση για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε την αλήθεια για ένα ή περισσότερα συμβάντα, μην πάρετε θέση. Κάθε πρόσωπο φιλτράρει τα πράγματα με τον δικό του υποκειμενικό τρόπο, τον οποίο χρησιμοποιεί για να περιγράψει τα γεγονότα. Το «Αυτός είπε/αυτή είπε» είναι μια κλασσική αλλά ανακριβής τακτική που δείχνει πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας, το ίδιο γεγονός. Ακούστε τι έχουν να σας πούν και γίνετε η αντανάκλαση των συναισθημάτων που τρέφει η μία πλευρά για την άλλη και το αντίστροφο.

Παράδειγμα:
Ο φίλος σας: «Δεν μπορώ να πιστέψω πώς μου το έκανε αυτό. Είναι δυνατόν, να έχει σχέση με άλλον; Πώς μπόρεσε
Εσείς: «Δεν ξέρω τι να σου πω. Καταλαβαίνω τον θυμό σου, είναι δύσκολο να πιστέψεις πόσο στραβά πήγε η σχέση σας.»


ADVERTISEMENT

Με λίγα λόγια, μη συμμετάσχετε στις ακραίες υποθέσεις, στην απελπισία ή στον θυμό τους. Αρκεί να είστε απλά εκεί, για αυτούς.

-Οτιδήποτε πείτε, θα χρησιμοποιηθεί από τον έναν για να εκδικηθεί τον άλλον.
Σπάνια ο χωρισμός είναι αμοιβαίος και ταυτόχρονος. Συνήθως ο ένας σύζυγος, αποφασίζει να χωρίσει τον άλλον. Μερικές φορές, αυτός ο χωρισμός θα φανεί στον άλλον σαν ένα ξαφνικό και απροειδοποίητο γεγονός ωστόσο, αν αυτός που εγκαταλείφθηκε είναι ειλικρινής, το πιο πιθανό είναι ότι έβλεπε σημάδια τα οποία απλώς αρνούνταν να παραδεχτεί. Σε μια τέτοια περίπτωση η πρώτη σας αντίδραση, θα είναι να συμπονέσετε αυτόν που εγκαταλείφθηκε και αυτή η σύμπραξη πολλές φορές παίρνει τη μορφή επιβεβαίωσης, ότι δηλαδή κι εσείς βλέπατε π.χ. πόσο άπιστος ήταν ο άλλος σύζυγος. Όμως, πάνω στον θυμό και στον φόβο του, αυτός που εξαπατήθηκε θα χρησιμοποιήσει την επιβεβαίωση σας για να αποδείξει στον άλλον, πως έχει δίκιο σε στυλ «Να και ο Αντώνης είχε καταλάβει πως με κεράτωνες!». Σταδιακά λοιπόν, θα φανείτε ο κακός της υπόθεσης καθώς αυτός που απάτησε πιθανόν να σας κατηγορήσει ότι προδώσατε την εμπιστοσύνη του.

-Μην απαντάτε στα email τους
Μπορεί τα email να είναι μια γρήγορη και εύκολη μορφή επικοινωνίας σήμερα, αλλά είναι απρόσωπη και κυρίως γραπτή. Δεν θέλετε να ξεδιαλύνετε την κατάσταση γραπτώς, θέλετε απλώς να είστε ένας καλός φίλος και για τους δύο. Ο γραπτός λόγος είναι απρόσωπος και παρεξηγήσιμος, διότι κανείς δεν μπορεί να δει το ύφος ή να ακούσει τον τόνο τη φωνής του άλλου. Επειδή και οι δύο πλευρές περνάνε δύσκολα, τα νεύρα τους είναι τεντωμένα. Αυτό σημαίνει πως και το παραμικρό αστείο ή η παραμικρή δόση ειρωνείας σε γραπτή μορφή, μπορεί να παρερμηνευθεί άσχημα. Μην τους προσθέτετε άλλο ένα πρόβλημα. Αν σας στείλουν email, πάρτε τους τηλέφωνο. Το μόνο που χρειάζονται είναι να ακούσουν τη φωνή σας κι αυτό από μόνο του, θα τους βοηθήσει αρκετά.

Εάν όλα οι παραπάνω τρόποι αποτύχουν, απομακρυνθείτε για λίγο.
Αυτή είναι η τελευταία σας λύση την οποία όμως  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, μόνο αν βρεθείτε για δεύτερη ή τρίτη φορά υπόλογος/η για «προδοσία εμπιστοσύνης» κλπ. Μην ξεχνάτε πως και οι δύο προσπαθούν να πιαστούν από το παραμικρό και να του ρίξουν το φταίξιμο, για τον χωρισμό τους. Εάν ένας από τους στόχους είστε και εσείς, αποσυρθείτε ευγενικά. Πείτε και στους δύο, πιθανόν μέσω email στον κάθε ένα ξεχωριστά, ότι τους αγαπάτε και εκτιμάτε τη φιλία τους αλλά δεν αντέχετε να βρίσκεστε στη μέση και ότι ,ενώ θέλετε πολύ να συνεχίσετε να είστε φίλοι, αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να καείτε μαζί στην κόλαση των προσωπικών τους προβλημάτων.

Ενημερώστε τους ευγενικά πως όταν τελειώσουν όλα, θα είστε εκεί για αυτούς αλλά προς το παρόν, θέλετε να τους δώσετε τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζονται ώστε να λύσουν τα θέματά τους, μια για πάντα χωρίς εσάς. Ακόμη κι αν προσπαθήσουν να σας εμπλέξουν, αντισταθείτε!

Ακούστε!

Οποιοσδήποτε παίρνει διαζύγιο, χρειάζεται κάποιον να τον ακούει και όχι να τον κρίνει. Αυτό συνεπάγεται ότι θα σιωπάτε, ακόμη κι όταν δεν θέλετε να σιωπήσετε. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα αποκαλύπτετε τις πληροφορίες που λαμβάνετε , ακόμη κι όταν η μία πλευρά, σας ρωτήσει τι είπε η άλλη. Και σίγουρα συνεπάγεται  να δίνετε όλη σας την προσοχή ακόμη κι όταν από το στόμα τους βγαίνει η αφήγηση της ίδιας ιστορίας, για χιλιοστή φορά.

Πηγή: http://www.wikihow.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ