fbpx

Πώς να φτιάξετε τη δική σας επιχείρηση μετά το διαζύγιο

| 7 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Μετά το γάμο και τα παιδιά, πολλές γυναίκες αναγκάζονται να αφήσουν τη δουλειά τους όχι μόνο γιατί δεν έχουν χρόνο να τα συνδυάσουν όλα αλλά και γιατί ο μισθός τους, είναι ίδιος με τον μισθό μιας μπέιμπι σίτερ οπότε είναι προφανές ότι δεν συμφέρει να εργάζεσαι για τη νταντά. Κι ενώ στην αρχή, η παραίτηση φαντάζει η μοναδική, αν όχι η καλύτερη επιλογή , όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και εσείς παίρνετε διαζύγιο, σας γυρίζει μπούμερανγκ. Σκέφτεστε πόσο επιπόλαια φερθήκατε που αφήσατε τη δουλειά σας, αναρωτιέστε πού θα ξαναβρείτε δουλειά και είστε ένα βήμα πριν πάρετε τηλέφωνο στην εταιρία που εργαζόσασταν να ζητήσετε πίσω τη θέση που άφησατε πρίν 5 χρόνια. Στόπ!

Καταρχάς, όταν παίρνετε 700 ευρώ και χρειάζεστε 700 ευρώ (ίσως και παραπάνω) για τη φύλαξη των παιδιών, με το δημοτικό σχολείο να σχολάει στις 12:30 και χωρίς καμία βοήθεια από παππούδες ή άλλους γνωστούς, τότε όχι, η παραίτηση δεν είναι επιπολαιότητα. Ίσα ίσα, είναι τιμή σας που αντί να πληρώνετε γυναίκα για να κρατήσετε τη καριέρα σας έστω και χωρίς καμία απολαβή, εσείς την αφήσατε για να είστε κοντά στα παιδιά σας. Επίσης παρά τη κρίση και τις υπάρχουσες συνθήκες στη ζωή όλων μας, ποτέ δεν είναι αργά είτε για να αναζητήσετε δουλειά είτε για να φτιάξετε τη δική σας επιχείρηση. Μπορώ μάλιστα να πω ότι από το να πάτε κάπου σήμερα και να σκοτώνεστε για 500 ευρώ, καλύτερα να κάνετε κάτι δικό σας και να σκοτώνεστε για εσάς. Αν λοιπόν θέλετε να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση, δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:


ADVERTISEMENT

-Καταρχάς σκεφτείτε σε τι είστε καλή. Στην ομορφιά; Στις κατασκευές; Στους υπολογιστές; Σκεφτείτε με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε, σε τι έχετε ταλέντο και παράλληλα ποάα θα είναι η καινοτομία σας. Αν για παράδειγμα φτιάχνετε ωραίες μπομπονιέρες, προχωρήστε το απλώς έχετε στο νού σας ότι υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί επαγγελματίες στο συγκεκριμένο χώρο και ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος. Ίσως να πρέπει να βρείτε κάτι καινοτόμο, κάτι που να σας ξεχωρίζει από τους άλλους, ώστε να προωθήσετε καλύτερα τη δουλειά σας.

-Ας υποθέσουμε ότι έχετε βρεί το αντικείμενο άρα τώρα πρέπει να βρείτε το όνομα της επιχείρησής σας. Το όνομα πρέπει να είναι ιδανικά, κάτι σύντομο εύηχο και πρωτότυπο, κάτι που να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να είναι παράλληλα σχετικό με το αντικείμενο της δουλειάς σας. Ένα όνομα που μόλις μου ήρθε στο μυαλό για επιχείρηση με πλεκτά ζιπουνάκια, σκουφάκια κλπ. ή απλά με κάλτσες, είναι το «Διαόλου κάλτσα». Υπάρχει περίπτωση να μην σας προσέξουν;

-Σημειώστε σε ένα χαρτί τι χρήματα θα χρειαστείτε σαν κεφάλαιο, έστω και μικρό. Αν για παράδειγμα, ασχοληθείτε με την κατασκευή μπομπονιέρας όπως αναφέραμε πιο πάνω, σημειώστε πιθανούς προμηθευτές, υλικά που θα χρειαστείτε για αρχή και φυσικά κόστος αυτών των υλικών. Καλό είναι να κάνετε μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ, να επικοινωνήσετε με μερικές εταιρίες που παρέχουν τέτοια υλικά και να ζητήσετε προσφορές, καθώς οι τιμές που θα δείτε στα site τους, είναι πιθανό να διαφέρουν από τις ειδικές τιμές που ισχύουν για πελάτες που παραγγέλνουν με μεγαλύτερη συχνότητα και σε μεγαλύτερη ποσότητα.


ADVERTISEMENT

-Κλείστε ραντεβού με έναν λογιστή και ζητήστε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με την έναρξη εταιρίας, ποιά μορφή επιχείρησης σας συμφέρει να ανοίξετε και με τι κωδικό έναρξης, τι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις θα έχετε και τι δικαιολογητικά χρειάζεστε. Μην ξεχάσετε να τα σημειώσετε σε ένα χαρτί ώστε να μπορέσετε αργότερα να τα επεξεργαστείτε σπίτι σας με την ησυχία σας. Ενδεικτικά, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έναρξη ατομικής επιχείρησης, είναι:

  • Ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης
  • Συντάσσεται ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης που προσδιορίζει την έδρα της επιχείρησης, το εμβαδόν, το τίμημα του ενοικίου κ.λ.π. και το οποίο κατατίθεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία σύνταξης του στη Δ.Ο.Υ. του εκμισθωτή ή Συμβόλαιο ιδιοκτησίας Ακινήτου, σε περίπτωση που ή έδρα της επιχείρησης θα στεγαστεί σε ιδιόκτητο ακίνητο το συμβόλαιο ιδιοκτησίας.
  • Εγγραφή του επιχειρηματία από τον αρμόδιο Ασφαλιστικό φορέα που ανήκει η έδρα της επιχείρησης. Ο Ασφαλιστικός Φορέας στον οποίο ανήκει ο κάθε επαγγελματίας σχετίζεται με την δραστηριότητα της ατομικής επιχείρησης
  • Προέγκριση Επωνυμίας από τοπικό Επιμελητήριο για το δικαίωμα χρήσης της Επωνυμίας και του Διακριτικού Τίτλου.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Εμπορικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Βιοτεχνικές Επιχειρήσεις
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελεύθεροι Επαγγελματίες (ασφαλιστές, υδραυλικοί, χώροι εστίασης κ.λ.π.)

Εφόσον έχει επιλεχθεί η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος της νέας εταιρείας, και εφόσον γνωρίζετε το σκοπό και τον τύπο της, είναι σκόπιμο να επισκεφτείτε το οικείο επιμελητήριο για να βεβαιωθείτε ότι η συγκεκριμένη επωνυμία και διακριτικός τίτλος δεν έχει ήδη δοθεί σε κάποια άλλη Εταιρεία και είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου.

Συμπληρώνεται αίτηση και ένα παράβολο.

Εάν η επιλεγμένη επωνυμία και διακριτικός τίτλος είναι αποδεκτός, θα σας δοθεί βεβαίωση Προέγκρισης Επωνυμίας.

(Το στάδιο αυτό της Προέγκρισης Επωνυμίας για τις ατομικές επιχειρήσεις, δεν είναι υποχρεωτικό αλλά είναι χρήσιμο να γίνει για να βεβαιωθείτε ότι η επωνυμία που επιλέξατε είναι δεκτή και να μην χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στο καταστατικό.)

Έναρξη επιχείρησης στη Δ.Ο.Υ. που ανήκει η έδρα της εταιρίας για έναρξη

Δικαιολογητικά για έναρξη
Συμπληρώνεται σε περίπτωση πολλαπλών δραστηριοτήτων της επιχείρησης

  • Έντυπα έναρξης Μητρώου
    Μ1 (Απόδοσης Α.Φ.Μ.- Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων) M1-Taxis.pdf
    Συμπληρώνεται σε περίπτωση μεταβολής των Ατομικών Στοιχείων ή σε περίπτωση έναρξης νέου επιχειρηματία
    Μ2 (Έναρξης- Μεταβολής εργασιών Φυσικού Προσώπου) M2-Taxis.pdf
    Μ6 (Δήλωση Δραστηριότητων Επιχείρησης) M6-Taxis.pdf
  • Αστυνομική ταυτότητα.(ή επικυρωμένο αντίγραφο σε περίπτωση έναρξης επιχείρησης από τρίτο πρόσωπο)
  • Το συμβόλαιο αγοράς ακινήτου ή μισθωτήριο συμβόλαιο.
  • Την βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από αρμόδιο Ασφαλιστικό Φορέα (αν για παράδειγμα εργάζεστε ήδη κάπου και είστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ μετά το 1993, παίρνετε απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ και δεν πληρώνετε τίποτα)
  • Προέγκριση της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου των φυσικών προσώπων από το αρμόδιο Επιμελητήριο(ανάλογα με την δραστηριότητα της επιχείρησης). 5.Άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπ. Ανάπτυξης, όπου απαιτείται (αρθρ. 3, 4, 5, 27 ν.3325/2005).

Λοιπά δικαιολογητικά

Προέγκριση ίδρυσης για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από Δήμους και Κοινότητες όπου απαιτείται (αρθρ. 80, 81 ν.3463/2006 – ΥΠΕΣΔΑ Aρ.Πρ. 1055/1.3.2007).

Πτυχίο – Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για ελεύθερους επαγγελματίες.
Άδεια εκμετάλλευσης του χώρου από Δήμους και κοινότητες( όπου απαιτείται)

Αυτοψία χώρου ( έδρας )

Η αυτοψία χώρου έχει περιοριστεί και διενεργείται μόνο σε περιπτώσεις που απαιτείται κατά την κρίση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. (π.χ. λόγω αντικειμένου εργασιών, μεγάλης ηλικίας του φορέα, νομική μορφή επιχείρησης όπως Μονοπρόσωπες ΕΠΕ) Πολ. 1173/25-11-2010.

Εγγραφή στο Επιμελητήριο
Για την εγγραφή στο Επιμελητήριο όπου ανήκει η επιχείρηση θα χρειαστούν τα εξής δικαιολογητικά:

α) Αίτηση (το έντυπο χορηγείται από το τμήμα Μητρώου του Ε.Β.Ε.Θ.)
β) Βεβαίωση έναρξης εργασιών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. (φωτοτυπία)
γ) Αστυνομική Ταυτότητα του αιτούντος (φωτοτυπία)
δ) Πληρωμή Συνδρομής του έτους

Με την εγγραφή στο επιμελητήριο λαμβάνεται βεβαίωση περί Θεώρησης Βιβλίων & Στοιχείων και η οποία έχει ισχύ μέχρι το τέλος κάθε ημερολογιακού έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ατομική, τουλάχιστον επιχείρηση, δεν απαιτείται θεώρηση βιβλίων και στοιχείων. Αντιθέτως, με το που γίνει η έναρξη, απλώς αγοράζετε ένα μπλόκ τιμολογίων παροχής υπηρεσιών ή τιμολογίων πώλησης (ανάλογα με τη δραστηριότητα της εταιρίας σας) και είστε έτοιμοι να κόψετε παραστατικά.

Χρόνος και Κόστος σύστασης ατομικής επιχείρησης
Δεδομένου ότι η ατομική επιχείρηση δεν έχει νομική μορφή το ο χρόνος είναι ελάχιστος και το κόστος περιορίζεται στα έξοδα προεγγραφής και εγγραφής στο επιμελητήριο. Αν κινήσει ο λογιστής σας τη διαδικασία απλώς εξουσιοδοτώντας τον για λογαριασμό σας, τότε υπολογίστε και την αμοιβή του.

Η ατομική επιχείρηση ανήκει στις προσωπικές εταιρίες που ο μοναδικός εταίρος ευθύνεται με την δική του περιουσία για το σύνολο των χρεών της εταιρείας και δεν απαιτείται ελάχιστο ύψος κεφαλαίου για την ίδρυση της.

Πλεονέκτημα της ατομικής επιχείρησης είναι η ευελιξία της ως προς τον έλεγχο κάθε τομέα της και η γρήγορη λήψη αποφάσεων εφόσον εξαρτάται μόνο από ένα άτομο.

Μειονέκτημα της ατομικής επιχείρησης σε περίπτωση που διευρυνθούν οι δραστηριότητες της υπάρχει δύσκολος έλεγχος οπότε απαιτούνται άλλες μορφές επιχείρησης. Επιπλέον, η φορολογία που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι 26% επί του ετήσιου καθαρού κέρδους όπου καθαρό κέρδος νοείται ο τζίρος μείον τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησής σας.
Παράδειγμα: Αν όλο το χρόνο, έχετε πουλήσει προϊόντα με καθαρή αξία 500 ευρώ και τα έξοδά σας για τη λειτουργία της επιχείρησης (λογαριασμοί ίντερνετ και τηλεφωνίας, αγορές υλικών κλπ.) ήταν 200 ευρώ τότε 500-200=300 ευρώ. Θα φορολογηθείτε λοιπόν για αυτά τα 300 ευρώ και με τα νέα μέτρα, τον φόρο αυτό του 26%, θα τον αποδίδετε κάθε μήνα. Επιπλέον, στο τέλος του έτους, το κράτος θα σας ζητήσει προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Σου λέει δηλαδή «Αφού τον προηγούμενο χρόνο πήγες καλά και επέζησες, φέρε τώρα προκαταβολή φόρου για τα κέρδη που ΘΑ εισπράξεις» (ασχολίαστο). Αυτή η προκαταβολή φόρου είναι 55% αλλά για τους νέους επιχειρηματίες, τον πρώτο χρόνο το κράτος δίνει μία έκπτωση 50% στη προκαταβολή, άρα θα δώσετε 55% δια δύο, 27,5%. Οι δύο παραπάνω φόροι, δεν έχουν καμία σχέση με το Φ.Π.Α. 23% το οποίο αποδίδεται κάθε τρίμηνο και σας καταβάλλει έτσι κι αλλιώς, ο πελάτης.

Οι προσφορές των προμηθευτών αλλά και η επίσκεψη στον λογιστή θα σας βοηθήσουν να βγάλετε ένα πρόχειρο μέσο κόστος των προϊόντων σας, ώστε να δείτε πόσο κέρδος θα έχετε και αν τελικά με τη τιμή που θα τα δίνετε, θα είναι η επιχείρησή σας βιώσιμη στην αγορά.

Και επειδή η επιτυχία δεν έρχεται σε μια νύχτα, προετοιμαστείτε κατάλληλα.  Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν στιγμές που οι πωλήσεις θα πέφτουν και η επιχείρησή σας, θα έχει διάφορα σκαμπανεβάσματα μέχρι να σταθεροποιηθεί. Τέτοιες συνθήκες απαιτούν επιμονή και εργατικότητα οπότε καλό είναι να μην τα παρατήσετε με τη πρώτη δυσκολία. Επιπλέον, όπως γράψαμε και παραπάνω, αν εργάζεστε ήδη και είστε ασφαλισμένη στο ΙΚΑ μετά το 1993, τότε απαλάσσεστε εντελώς, από τις εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, με την προυπόθεση να είστε ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με πλήρη απασχόληση-δηλαδή να συμπληρώνετε 25 ένσημα τον μήνα-διαφορετικά θα μεταφερθείτε υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ κατόπιν της πρόσφατης αλλαγής του νόμου όπως φαίνεται εδώ.

Επιπλέον, πρίν προχωρήσετε, καλό είναι να έχετε προηγουμένως φτιάξει ένα plan B δηλαδή τι θα κάνετε αν η επιχείρησή σας, πάει τόσο καλά που χρειαστεί επέκταση ή πώς θα προχωρήσετε, αν τελικά δεν πάει καλά και χάνετε συνεχώς χρήματα. Στη πρώτη περίπτωση μπορείτε να ενημερωθείτε μέσα από το site του ΟΑΕΔ για όλα τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ανέργων (αν είστε άνεργη) ενώ για τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας εργαζομένων θα σας ενημερώσει ο λογιστής σας. Στη δεύτερη περίπτωση, όσο και αν το είχατε όνειρο ζωής και όσο επώδυνο και αν είναι να το εγκαταλείψετε, μη διστάσετε να δώσετε ένα τέλος σε κάτι που μεν σας κάνει να νιώθετε δημιουργικές αλλά σας ζημιώνει οικονομικά. Δεν είναι καιρός για απώλειες ειδικά για εσάς που μεγαλώνετε τα παιδιά σας μόνοι.

Τέλος, οι παραπάνω προτάσεις αφορούν όλους τους μονογονείς, μπαμπάδες και μαμάδες, εμείς απλώς επικεντρωθήκαμε στις μαμάδες που λόγω της ανατροφής των παιδιών, εγκατέλειψαν τη δουλειά τους και λίγο αργότερα βρέθηκαν με ένα διαζύγιο, διότι πρόκειται για τη περίπτωση που συναντάμε πιο συχνά. Ό,τι και αν αποφασίσετε, εμείς σας ευχόμαστε καλή αρχή, καλή επιτυχία και πολλές καλές δουλειές!

*Μέρος των πληροφοριών σχετικά με την έναρξη επιχείρησης, αντλήθηκαν από το forologikanea.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ