fbpx

Ο πρώην σύζυγος έχει στρέψει το παιδί εναντίον μου. Πώς να το πλησιάσω;

ADVERTISEMENT

Το λάθος που κάνουν αρκετοί γονείς που βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου, είναι να διοχετεύουν τον θυμό που έχουν ο ένας για τον άλλον, στα παιδιά. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ψυχισμό τους αλλά και για τους ίδιους τους γονείς, καθώς μία από αυτές τις συνέπειες είναι η άρνηση των παιδιών να επικοινωνήσουν με τη μητέρα ή τον πατέρα τους. Ένα τέτοιο γράμμα λάβαμε από μια αναγνώστριά μας και η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου, μας δίνει τα φώτα της στο πώς μπορεί ο γονιός να αντιμετωπίσει ένα ανάλογο πρόβλημα.

Ερώτημα
“Είμαι μητέρα 2 αγοριών ηλικίας 10 και 8 ετών αντίστοιχα και πρόσφατα(προ 2 μηνών) ξεκινήσαμε διαδικασία συναινετικού διαζυγίου με τον έως τότε σύζυγό μου. Δυστυχώς η δυσμενής οικονομική μου κατάσταση δεν μου επέτρεψε να διεκδικήσω την επιμέλεια των παιδιών μου. Επιπλέον ο πατέρας τους με εκβίασε πως δεν θα μου έδινε διατροφή για τα παιδιά και έτσι υποχώρησα και δεν προχώρησα σε διαζύγιο κατ’ αντιδικία γιατί με απειλούσε ότι θα έβαζε τα παιδιά να διαλέξουν στην αίθουσα δικαστηρίου με ποιό γονιό θα ήθελαν να μείνουν. Δεν επιθυμούσα να φτάσουν ποτέ τα πράγματα εκεί οπότε υπέγραψα το συναινετικό. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι με το μεγάλο γιο μου ο οποίος πάντα είχε αδυναμία στον πατέρα του. Τώρα με το διαζύγιο είναι προσκολλημένος πάνω του και δεν έρχεται καθόλου στο δικό μου σπίτι ούτε απαντάει στα τηλεφωνήματα μου και μετά βίας μου μιλάει όταν συναντιόμαστε στο σχολείο που πάω καθημερινά για να τον συναντήσω . Ο πατέρας τους δυστυχώς μιλάει με άσχημο τρόπο στα παιδιά για μένα κατά τις μαρτυρίες του μικρότερου γιού μου. Το ερωτημά μου είναι πως μπορώ να πλησιάσω το μεγάλο μου γιο και να δεχτεί να με ακούσει και να επικοινωνήσουμε”.


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Το διαζύγιο είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός για όλη την οικογένεια , κυρίως όμως για τα παιδιά που το μόνο που γνωρίζουν είναι ο μικρόκοσμος της οικογένειάς τους η οποία  αποτελεί τον προστατευτικό ιστό που τους δημιουργεί  ασφάλεια προκειμένου να προχωρήσει η ψυχοσυναισθηματική τους ωρίμανση .Όταν οι γονείς χωρίζουν  ο κόσμος τους διαλύεται , αν  μάλιστα υπάρχουν αντιδικίες η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη για τα παιδιά. Σε περίπτωση που η αντιδικία είναι σφοδρή και εκτοξεύονται αρνητικά λόγια για από τον ένα γονιό στον άλλο μπροστά τους, ή υποχρεώνονται άμεσα ή έμμεσα να πάρουν τη θέση του ενός γονιού ή παρεμποδίζεται η επικοινωνία τους με τον απόντα γονιό οι επιπτώσεις είναι σημαντικές  στην ψυχική τους ισορροπία.  Ο θυμός μεταξύ των πρώην συντρόφων είναι συνηθισμένος  σε ένα διαζύγιο όταν όμως μεταφέρεται με οιονδήποτε τρόπο στα παιδιά μπορεί να είναι καταστροφικός.

Στη περίπτωση σας φαίνεται, από αυτά τα λίγα που μας γράφετε ,ότι υπάρχει έντονος θυμός από τον πρώην σύζυγό σας απέναντί σας . Ο 10χρονος γιος σας είναι σε ηλικία που θέλει ο ίδιος να γνωρίζει τα αίτια που χωρίσατε και ίσως έχει πάρει θέση είτε γιατί υποστηρίζει το πατέρα του θεωρώντας ότι εσείς ευθύνεστε για το διαζύγιο ή επειδή η διαχείρισή σας δεν ήταν σωστή ή έχει επηρεαστεί και από τα λόγια του πατέρα του απέναντί σας κα.  Είναι απαραίτητο να βρείτε ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην σύζυγό σας  αν όχι μόνοι σας οι δυο γονείς , έστω μέσω δικηγόρου ή κάποιου κοινού φίλου ή συγγενούς ώστε να κατανοήσει ότι λέγοντας αρνητικά πράγματα στα παιδιά σας για την μητέρα τους τα προτρέπει να καταδικάσουν και να απορρίψουν το ένα τους μισό. Τα υποχρεώνει σε μια αποξένωση με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο ψυχισμό τους. Επίσης να καταλάβει ότι η επικοινωνία δεν είναι θέμα επιλογής  από τα παιδιά . Ακόμη και αν για κάποιους λόγους ο γιός σας δεν θέλει να έλθει μαζί σας να του περάσει το μήνυμα για την αναγκαιότητα να σας συναντά . Είναι απαραίτητο εσείς να είστε σταθερή  στην επικοινωνία. Ακόμη και αν δεν θέλει να έλθει μαζί σας ο μεγάλος σας γιος να τον παίρνετε έστω εκεί κοντά στο σπίτι του πατέρα τους , χωρίς να του δημιουργείτε ενοχές. Αναρωτηθείτε όμως αν υπάρχει κάτι στην συμπεριφορά σας που τον έχει ενοχλήσει που ενδεχομένως  δεν έχετε αξιολογήσει… Αυτά είναι πρώτες σκέψεις θεωρώ όμως απαραίτητο  να απευθυνθείτε σε  κάποιο κέντρο ψυχικής υγείας ή ιατροπαιδαγωγικό σταθμό στη περιοχή σας .


ADVERTISEMENT

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ