fbpx

Λάθη μπαμπάδων στο διαζύγιο

| 21 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Το διαζύγιο είναι μια φορτισμένη συναισθηματικά περίοδος, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι κάνουν λάθη. Δικαιολογημένα ή όχι, το μίσος γίνεται θυμός και ο θυμός μπορεί να σας κάνει να κάνετε πράγματα που ποτέ δεν φανταζόσασταν. Μικροπρεπή ή ανόητα λάθη που ποτέ δεν περιμένατε από τον εαυτό σας.

Σήμερα θα εστιάσουμε στα λάθη των μπαμπάδων στο διαζύγιο. Λάθη που πληγώνουν τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους και σπέρνουν τον όλεθρο σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Εσείς όμως δεν είστε έτσι, δεν πρέπει να μιλάει ο θυμός σας αλλά η αγάπη για τα παιδιά σας. Ήρθε καιρός να σκεφτείτε πιο ώριμα, σαν μπαμπάδες και όχι σαν προδομένοι πρώην σύζυγοι. Παρακάτω θα δείτε τα 5 συνηθέστερα λάθη μπαμπάδων στο διαζύγιο και πώς να μην τα κάνετε ή να μην τα επαναλάβετε!


ADVERTISEMENT

1. Αυξάνετε το κόστος του διαζυγίου
Εάν νομίζετε ότι με το να «γονατίσετε» οικονομικά τη πρώην σύζυγο, θα καταφέρετε κάτι, έχετε δίκιο. Πράγματι κάτι θα καταφέρετε κι αυτό θα είναι να δυσκολέψετε τις συνθήκες ζωής των παιδιών σας. Ακόμη και αν ο/η δικηγόρος σας-υποθετικά μιλώντας-σας ενθαρρύνει προς μια τέτοια κατεύθυνση, να ξέρετε ότι το μόνο που θα καταφέρετε είναι  να χάσετε –εκτός από πάρα πολλά χρήματα-και τη καλή σας σχέση με τα παιδιά.

2. Δεν είστε συνεπείς, στις οικονομικές σας υποχρεώσεις
Το διαζύγιο είναι μια κατάσταση όπου όλο το παιχνίδι και οι ρόλοι αλλάζουν γι’ αυτό θα πρέπει και να προσαρμοστείτε. Καταρχάς, τα δύο σπίτια θέλουν περισσότερα χρήματα για να συντηρηθούν απ’ ότι το ένα. Είναι όμως σημαντικό να είστε σωστός στις οικονομικές σας υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά σας. Τα έξοδα των φροντιστηρίων, των σχολείων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων δεν παύουν να υπάρχουν, επειδή δεν μένετε μαζί με τα παιδιά, ούτε είναι υποχρέωση της μητέρας επειδή-αντίστοιχα-τα παιδιά μένουν μαζί της. Τα έξοδα των παιδιών είναι ίδια, είτε είστε μαζί είτε χώρια. Μην προσπαθείτε να ξεφύγετε από αυτό επειδή περάσατε την εξώπορτα!

3. Δεν βάζετε τα παιδιά σας, σε πρώτη προτεραιότητα
Ορισμένοι μπαμπάδες, επειδή θέλετε να αποφύγετε τις προστριβές, ενδίδετε σε ζητήματα που αφορούν την επικοινωνία με τα παιδιά ελπίζοντας πως αυτή θα ρυθμιστεί με τον καιρό από μόνη της. Το να θέλετε να τα βρείτε εξωδικαστικά είναι μια έξυπνη στρατηγική και μπράβο σας αλλά αν αυτή η επικοινωνία, σημαίνει να βλέπετε τα παιδιά κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο ενώ εσείς θέλετε πιο συχνά, ίσως να πρέπει να  τα διαπραγματευτείτε όλα αυτά και να τα ορίσετε γραπτώς. Φυσικά υπάρχουν και μπαμπάδες που θεωρούν ότι αφού χώρισαν με τη σύζυγο, έχουν χωρίσει και από τα παιδιά που έκαναν μαζί της, με αποτέλεσμα να τα βλέπουν αραιά ή και καθόλου. Αν είστε ένας από αυτούς, το μόνο που θα σας πούμε είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς στη ζωή τους. Πώς θα νιώθατε εσείς αν οι γονείς σας χώριζαν και ο πατέρας, ή η μητέρα σας, αποφάσιζε να μην σας ξαναδεί;


ADVERTISEMENT

4. Χρησιμοποιείτε τα παιδιά για να μειώσετε τη διατροφή
Σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη διατροφή, ορισμένοι μπαμπάδες (παριστάνουν ότι) διαφωνούν σε ό,τι αφορά την επικοινωνία τους με τα παιδιά, με αποτέλεσμα να τη σέρνουν σε δικαστήρια επί δικαστηρίων, χρησιμοποιώντας τα παιδιά ως μοχλό πίεσης, της πρώην συζύγου. Ο χρόνος με τα παιδιά σας είναι σημαντικός αλλά μόνο εάν πραγματικά σκοπεύετε να περνάτε χρόνο μαζί τους. Εάν το ρίχνετε στο κομμάτι της επικοινωνίας, για να μειώσετε τη διατροφή ή να κερδίσετε χρόνο και να μην τη καταβάλλετε, μπαίνετε σε επικίνδυνο μονοπάτι και παίρνετε και τα παιδιά σας μαζί.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι καταφέρνετε να πείσετε το δικαστήριο να βλέπετε περισσότερο το παιδί. Τι θα γίνει όμως αν δεν τηρήσετε την επικοινωνία που εσείς οι ίδιοι διεκδικήσατε και μάλιστα σκληρά; Το ξέρετε ότι σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να ξαναβρεθείτε και πολύ σύντομα στο δικαστήριο, αν η πρώην σύζυγος ζητήσει αναπροσαρμογή της συμφωνίας σας σχετικά με την επικοινωνία, επειδή δεν είστε συνεπείς; Για να μην αναφερθούμε στο πόσο αναξιόπιστοι θα φανείτε στα μάτια των παιδιών σας και πόσο θα τα έχετε πληγώσει όταν εκείνα θα περιμένουν να σας βλέπουν κάθε Σαββατοκύριακο και τελικά θα σας βλέπουν μια φορά το μήνα. Διεκδικήστε αυτά που θέλετε αλλά μη χρησιμοποιείτε τα παιδιά και προπάντων, να είστε σίγουροι αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε αυτά που ζητάτε!

5. Καθυστερείτε ή διακόπτετε τη καταβολή διατροφής
Μπορεί να χάσατε τη δουλειά σας ή ο εργοδότης σας, να μην σας πληρώνει στην ώρα του, οπότε και να αποφασίσατε να σταματήσετε να πληρώνετε διατροφή ή να καθυστερείτε τη καταβολή της. Λάθος! Η μη καταβολή διατροφής δεν είναι κάτι που το αποφασίζετε εσείς, αλλά ο νόμος. Αν πραγματικά αδυνατείτε να είστε σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις σας, σηκώστε το τηλέφωνο, μιλήστε με το δικηγόρο σας και βρείτε μια λύση. Μπορείτε για παράδειγμα να ζητήσετε αναπροσαρμογή του ποσού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να είστε συνεπείς απέναντι στη διαβίωση των παιδιών σας αρκεί να ακολουθείτε τη νόμιμη οδό. Πώς θα σας φαινόταν αν η πρώην σύζυγός σας, ξυπνούσε μια μέρα  και αποφάσιζε ότι δεν θέλει να ξαναδείτε τα παιδιά; Οι νόμοι διαχωρίζουν ένα πολιτισμένο κράτος από τη ζούγκλα. Και ζούγκλα είναι να σηκώνεστε μια ωραία μέρα και να αποφασίζετε ότι θα σταματήσετε να ταΐζετε τα παιδιά σας, εκτός αν θέλετε να είστε στα μάτια τους, ένας ασυνεπής και αδιάφορος πατέρας. Η ανατροφή των παιδιών, ειδικά στο διαζύγιο, απαιτεί λογική και αξιοπρέπεια.

Μέρος του άρθρου, διαβάσαμε στο http://www.huffingtonpost.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ