fbpx

Η μάχη της επιμέλειας και της επικοινωνίας!

| 30 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μία ισχυρή διαμάχη ή απλώς με την ισχυρή προσωπικότητα του άλλου για ζητήματα επιμέλειας ή/και επικοινωνίας, είναι σημαντικό να μείνετε σταθεροί στις απόψεις σας. Παρακάτω θα δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε είτε τη διαμάχη της επιμέλειας και της επικοινωνίας με το παιδί, είτε την ανταγωνιστική συμπεριφορά του άλλου γονέα, ως προς αυτή!

Γνωρίζετε ποιοί είστε: Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του άλλου, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που εσείς ανταποκρίνεστε ή εμπλέκεστε στην υπόθεση. Ειδικά αν αντιμετωπίζετε μία ευέξαπτη προσωπικότητα που προσπαθεί να σας χειριστεί και να σας επιβάλλει τους δικούς της όρους, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε όσα γνωρίζετε ότι αληθεύουν για εσάς και για την όλη κατάσταση, διότι αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σταθεροί.


ADVERTISEMENT

Καταγράψτε: Μπορείτε να ξεκινήσετε να κρατάτε ημερολόγιο και να καταγράφετε σε αυτό, τις αντιδράσεις του/της πρώην αλλά και τα συναισθήματά σας για αυτές. Το ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να βρείτε μια διέξοδο και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Θυμηθείτε: Ο στόχος δεν είναι να αλλάξει συμπεριφορά ο/η πρώην, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να το ελέγξετε. Αυτό που θέλετε και μπορείτε να κάνετε, είναι να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα, για το καλό το δικό σας και των παιδιών.

Μείνετε ανοιχτοί στη θετική επιρροή: Ποιόν συμβουλεύεστε περισσότερο; Τον/την καλύτερό/ή σας φίλο/η; Ένα μέλος της οικογένειάς σας; Κάντε μία συνειδητή προσπάθεια να είστε κοντά σε θετικούς ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν να διεκδικήσετε όσα θέλετε χωρίς να νιώθετε ανασφαλείς ή φορτισμένοι και προπάντων, χωρίς δράματα!

Βάλτε όρια στον/στην πρώην: Βάλτε όρια ως προς το πότε θα απαντάτε στο τηλέφωνο, στα sms ή στα email του/της. Για παράδειγμα, ενημερώστε τον/την πρώην σύζυγο, ότι είστε διαθέσιμοι μέχρι και τις 8 το βράδυ. 20:01 το κινητό σας μπαίνει στο αθόρυβο και ο υπολογιστής σας, κλείνει. Κι αν θέλετε να συζητήσετε για θέματα επιμέλειας ή π.χ. για την επικοινωνία τη δική σας ή τη δική του/της με το παιδί, προτιμήστε να τα πείτε κάπου έξω σε δημόσιο χώρο, δηλαδή σε ουδέτερο έδαφος που θα σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς.


ADVERTISEMENT

Συμβιβαστείτε όπου χρειάζεται: Σίγουρα δεν θέλετε να γίνετε χαλί να σας πατήσουν αλλά είναι σημαντικό να προσφερθείτε να συμβιβαστείτε σε κάτι που είναι περισσότερο σημαντικό για τον άλλο γονέα, από ότι για εσάς. Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι με τον/την πρώην σας, όπως θα θέλατε να είναι και εκείνος/εκείνη με εσάς.

Συνεργαστείτε με ένα δικηγόρο που εμπιστεύεστε: Μην αποπειραθείτε να εμπλακείτε σε δικαστική διαμάχη μόνοι σας. Προσλάβετε έναν/μία δικηγόρο που να είναι έμπειρος/η στο οικογενειακό δίκαιο και να κατέχει καλά τα θέματα επιμέλειας. Εάν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά, μπορείτε να απευθυνθείτε στο δικηγορικό σύλλογο της περιοχής σας.

Συμφωνήστε γραπτώς: Γράψτε οτιδήποτε συμφωνήσετε με τον άλλο γονέα ώστε αν θέλετε, να μπορείτε να επισημάνετε οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιείται εκτός συμφωνίας. Μπορείτε να κάνετε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα και με αναλυτικές λεπτομέρειες αν χρειαστεί. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε ζητήματα όπως τη μετακίνηση του παιδιού, τις ώρες επίσκεψης ή παραλαβής και παράδοσης του παιδιού από τον άλλο γονέα αλλά και το πότε και με ποιόν θα περνάει το παιδί τις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού.

Εφαρμόζοντας όλα ή κάποια από τα παραπάνω, συνήθως το κλίμα ανάμεσα σε δύο πρώην συζύγους βελτιώνεται. Ωστόσο αν αντιμετωπίζετε μία ιδιαίτερα φορτισμένη και δύσκολη κατάσταση με τον άλλη πλευρά να είναι ιδιαίτερα επιθετική και ασταθής, θα είναι ασφαλέστερο για εσάς να κάνετε πίσω. Εάν αντιμετωπίζετε μία εξαιρετικά έντονη διαμάχη που δεν φαίνεται να αποφορτίζεται με τίποτα, καλό είναι να εφαρμόσετε μερικές μεθόδους όπως οι ακόλουθες:

Μιλήστε με κάποιον ειδικό: Ειδικά αν ο άλλος γονέας είναι νάρκισσος, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σχετικά με το πώς να τον/την χειριστείτε. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να βγάλετε από μέσα σας όλα όσα νιώθετε και σας συμβαίνουν, έχοντας παράλληλα την ασφάλεια ότι δεν απευθύνεστε στον άλλο γονέα αλλά στον ψυχολόγο σας. Επιπλέον, η επίσκεψη αυτή θα σας βοηθήσει να χαράξετε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε έναν/μία ευέξαπτο/η πρώην απέχοντας από κάθε καυγά που προσπαθεί να πυροδοτήσει.

Περιορίστε την επικοινωνία σας: Εάν ο/η πρώην σας, ξεσπάει συνέχεια επάνω σας, περιορίστε την επικοινωνία σας μαζί του/της. Δεν προτρέπουμε κανέναν να καταργήσει τελείως την επικοινωνία με τον άλλο γονέα- εκτός και μόνο αν τίθεται θέμα ασφαλείας και σωματικής ακεραιότητας- αλλά μπορείτε να περιορίσετε τις συζητήσεις σας, στις απολύτως αναγκαίες.

Μείνετε στο θέμα:  Αποφύγετε να αναφέρεστε σε θέματα που θα μπορούσαν να χειροτερέψουν τη σχέση σας. Για παράδειγμα, καλό είναι να μην «ξεθάβετε» παλιούς τσακωμούς που δεν έχουν λυθεί και ούτε πρόκειται και –όσο μπορείτε-μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να αντιδράσει όταν ο/η πρώην, προσπαθήσει να δημιουργήσει πρόβλημα “σκαλίζοντας” το παρελθόν ή εκστομίζοντας κατηγορώ και άλλες “εύφλεκτες” λέξεις. Μείνετε στο θέμα!

Σκεφτείτε τα ασφαλιστικά μέτρα: Τα ασφαλιστικά μέτρα, προτείνονται μόνο  όταν κινδυνεύει η ασφάλειά σας ή η ασφάλεια του παιδιού σας. Μην αποπειραθείτε ποτέ να φτάσετε επίτηδες τα πράγματα στα άκρα για να έχετε μετά δικαιολογία να αιτηθείτε για ασφαλιστικά μέτρα, διότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί και θα λειτουργήσει κατά σας. Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, καλέστε το 100 ή επισκεφθείτε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως ο σκοπός της επικοινωνίας σας με τον/την πρώην, είναι να διευκολύνετε τη σχέση σας αλλά και τη δική του/της με το παιδί σας,  το οποίο έχει κάθε δικαίωμα να βιώσει τη σχέση του και με τους δύο. Σε αυτά τα πλαίσια, μπορείτε να προσπαθήσετε να βάλετε στην άκρη τις διαφορές σας και να συνεργαστείτε πάνω στο πώς θα αναπτύξετε μια πιο υγιή σχέση μεταξύ σας. Μπορείτε κάλλιστα να σκεφτείτε και τη λύση της οικογενειακής διαμεσολάβησης προκειμένου να ρυθμίσετε τέτοια ζητήματα εφόσον τόσο εσείς όσο και η άλλη πλευρά είστε δεκτικοί. Η σχέση συν-επιμέλειας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται συνεχώς. Με την πάροδο του χρόνου θα δείτε κι εσείς, πως κάποια στιγμή θα σταματήσει να είναι τόσο δύσκολη, όσο είναι σήμερα!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ