fbpx

Η αλήθεια πίσω από τη διατροφή του διαζυγίου

| 11 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Το ζήτημα της διατροφής διαζυγίου, είναι τόσο φλέγον που μπορεί να προκαλέσει τσακωμούς επί τσακωμών, φωνές και κλάματα από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καταβολή της και αυτοί δυστυχώς είναι αρκετοί.

Έχοντας ρυθμίσει αναρίθμητες υποθέσεις διατροφής στη καριέρα μου, υπάρχουν κάποια κοινά ζητήματα που προκύπτουν ξανά και ξανά και το να είστε ρεαλιστές σχετικά με το τί πρεσβεύει η διατροφή του διαζυγίου και τι όχι, θα σας βοηθήσει  να έρθετε σε μία όσο το δυνατόν πιο δίκαιη συμφωνία με τον/τη σύζυγο και να βρείτε τη χρυσή τομή, ανεξάρτητα από το αν είστε εσείς αυτός που καταβάλει ή λαμβάνει διατροφή. Ας δούμε λοιπόν, τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τη διατροφή του διαζυγίου.


ADVERTISEMENT

Μύθος:  Η διατροφή έχει σκοπό να «τιμωρήσει» το/τη σύζυγο που ζήτησε διαζύγιο
Ναι το διαζύγιο είναι ένα θέμα με μεγάλο ανταγωνισμό και τεράστιο συναισθηματικό φορτίο. Ωστόσο το να χρησιμοποιείτε τα οικονομικά ζητήματα προκειμένου να πάρετε το αίμα σας πίσω, δεν είναι ο σωστός δρόμος. Η διατροφή δεν είναι όπλο και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως μέσο απειλής. Έχω δεί πολλές φορές γυναίκες συζύγους να ζητάνε τα δάνεια της Αγγλίας από τους πρώην άντρες τους, επειδή τις απάτησαν ή τις είπαν ψέμματα όσο ήταν παντρεμένοι. Συγγνώμη που θα σας το πώ, αλλά δεν πάει έτσι.

Μύθος:  Τη διατροφή του διαζυγίου τη καταβάλλει μόνο ο άντρας στη γυναίκα
Με όλο και περισσότερες γυναίκες στον εργασιακό στίβο να κερδίζουν περισσότερα απ’ ότι οι άντρες, και η γυναίκα σήμερα μπορεί και οφείλει να καταβάλλει διατροφή στον σύζυγο. Σίγουρα είναι ασυνήθιστο (περίπου το 50% των υποθέσεων διαζυγίου στις Η.Π.Α.) αλλά η ερώτηση σχετικά με το ποιος πληρώνει τη διατροφή, απαντάται βάσει εισοδήματος και κυρίως βάσει επιμέλειας, δηλαδή ποιος έχει την επιμέλεια των παιδιών.

Μύθος:  Η διατροφή υπολογίζεται με συγκεκριμένο τρόπο
Κατανοώ ότι οι άνθρωποι θέλουν διακαώς να ξέρουν τι θα λάβουν ή τι θα καταβάλλουν αλλά ο υπολογισμός της διατροφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από το αν οι σύζυγοι είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, τι εισοδήματα έχει ο κάθε ένας, τι περιουσία, πόσα παιδιά έχει το ζευγάρι και τι ανάγκες έχει το κάθε ένα κλπ. Τη διατροφή την ορίζει το δικαστήριο και σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που δεν υπολογίζεται, αλλά διαπραγματεύεται.


ADVERTISEMENT

Συμβουλές για να καταλήξετε σε μία δίκαιη συμφωνία διατροφής
Η προσέγγιση της διατροφής σε ρεαλιστική βάση είναι κάτι που προτείνω σε όλα τα ζευγάρια προκειμένου να έρθουν σε μια συμφωνία ικανοποιητική και για τα δύο μέρη. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τις εξής 4 αρχές:

  1. Η διατροφή δεν είναι μισθός
    Η διατροφή δεν αποτελεί εισόδημα για να ζείτε επομένως αν δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα πρίν το διαζύγιο, όταν χωρίσετε και πάτε να ζήσετε μόνοι σας ή με τα παιδιά, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Επιπλέον, τα έξοδα του σπιτιού και οι λογαριασμοί σε συνδυασμό με την απώλεια των εξόδων που μοιραζόσασταν όσο ήσασταν παντρεμένοι, συμβάλλουν σε ένα ακόμη πιο αυξημένο κόστος ζωής απ΄ ότι είχατε πρίν.
  2. Συγκεκριμένος τρόπος ζωής; Όχι πια!
    Το γεγονός ότι είχατε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, δεν σημαίνει πως αυτόν θα πρέπει να έχετε και στο μέλλον. Επομένως ό,τι ξοδεύατε μέσα στο γάμο, δεν θα μπορέσετε να ξοδεύετε στο διαζύγιο εκτός αν είστε οικονομικά ευκατάστατοι. Σίγουρα χρειάζεστε διακοπές ειδικά μετά από έναν χωρισμό, αλλά αντί να πάτε στη Χαβάη, καλά είναι και τα Σούρμενα!
  3. Πρέπει και οι δύο να μπορείτε να ζείτε αξιοπρεπώς
    Ό,τι κι αν έγινε μεταξύ εσάς και του/της πρώην συζύγου, δικαιούται κι εκείνος/η να έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του και ένα πιάτο φαί στο τραπέζι του. Ειδικά αν έχετε και παιδιά, οι καυγάδες σε σχέση με τη διατροφή θα τα πληγώσει. Τα έσοδα και των δύο σας πρέπει να είναι ίσα ώστε να σας επιτρέπουν να ζείτε αξιοπρεπώς χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να ζείτε και οι δύο με τον ίδιο τρόπο.
  4. Φτιάξτε έναν προϋπολογισμό
    Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να πάρετε δάνειο από τη τράπεζα για να μπορέσετε να μετακομίσετε και να εξοπλίσετε με τα βασικά είδη το καινούριο σας σπίτι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι μια λίστα με όλα τα έσοδα και τα έξοδά σας για να δείτε αν αξίζει να πάρετε το ρίσκο τέτοιες εποχές.

Η απουσία στερεότυπων, η έλλειψη πραγματικής καθοδήγησης σχετικά με το ποιο είναι το σωστό ποσό της διατροφής που πρέπει να καταβληθεί και ένα ζευγάρι που διαρκώς τσακώνεται για τα λεφτά, είναι ό,τι χειρότερο για εσάς και για τα παιδιά. Έχω δεί πολλούς πρώην συζύγους, να πετάνε χιλιάδες ευρώ σε δικαστικές διαμάχες για 100 ή 200 ευρώ διαφορά. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να έρθετε σε μία συμφωνία που θα λειτουργεί καλά για εσάς και τα παιδιά σας και θα σας σώσει από χρόνο, χρήμα και «εμφράγματα» στο τέλος της στρεσογόνου περιόδου που διανύετε!

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ