fbpx

Εξαρτάσαι οικονομικά από τον σύζυγο; Δες πώς να προστατευθείς!

| 7 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Η Κατερίνα είναι διαζευγμένη μαμά που μεγαλώνει τα παιδιά της στο σπίτι. Δεν μπορεί να πληρώσει πετρέλαιο θέρμανσης. Ο πρώην άντρας της έβγαζε περίπου 300.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, μέχρι που ένα χρόνο μετά το διαζύγιο, έχασε τη δουλειά του. Ως οικονομικός σύμβουλος διαζυγίων, λέω και ξαναλέω πως το να εξαρτάται κανείς οικονομικά από τον/τη σύζυγό του/της κάνει τη σχέση δυσκολότερη και θέτει την επιβίωση των παιδιών σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πολύ συχνά, οι κύριοι φροντιστές του σπιτιού-συνήθως δηλαδή η μητέρα-παίρνουν μικρότερο οικονομικό ρίσκο μέσα στο γάμο. Αυτό συμβαίνει διότι το εισόδημα ουσιαστικά ανήκει σε αυτόν που το κερδίζει και όχι σε όλη την οικογένεια. Τυπικά, μόνο όταν εκείνος που βγάζει χρήματα, βάλει αυτά τα λεφτά σε ένα κοινό λογαριασμό, δίνει πρόσβαση και στον άλλον που δεν εργάζεται. Τραγική ειρωνία αποτελεί το γεγονός  ότι ο μόνος τρόπος για έναν εξαρτημένο σύζυγο, να αποκτήσει έλεγχο στα οικονομικά είναι μέσα από το διαζύγιο!


ADVERTISEMENT

5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να πάρεις το μικρότερο οικονομικό ρίσκο

Κράτα μερικά χρήματα για σένα
Τα χρήματα σου δίνουν την ελευθερία της δύναμης και των επιλογών. Είναι δύσκολο να νιώσεις δυνατή αν δεν έχεις τίποτα στο όνομά σου.Είθισται, εκείνοι που εξαρτώνται οικονομικά από τους συζύγους τους, να φτιάχνουν το σπίτι και την οικογένειά τους με τα δικά τους χρήματα και ύστερα όταν αφήνουν τη δουλειά για να φροντίσουν τα παιδιά, να χαλάνε τα χρήματά τους αποκλειστικά και μόνο για την οικογένεια. Αυτό είναι λάθος. Εάν ένας μισθός δεν καλύπτει όλα σας τα έξοδα, τότε θα πρέπει να ξοδέψεις ανάλογα. Κράτα μερικά χρήματα σε δικό σου ξεχωριστό λογαριασμό για ώρα ανάγκης.

Αναγνώρισε το πλεονέκτημα να υπάρχει έστω ένα περιουσιακό στοιχείο, στο όνομά σου
Εάν δεν υπάρχει το όνομά σου σε κανένα περιουσιακό στοιχείο, τότε έχεις ελάχιστη έως ανύπαρκτη ισχύ επάνω σε αυτό. Εάν για παράδειγμα το σπίτι ή το αμάξι είναι μόνο στο όνομα του συζύγου, τότε και εκείνις μπορεί να το υποθηκεύσει όποτε θέλει και να μην το μάθεις και ποτέ και φυσικά χωρίς τη δική σου συναίνεση.


ADVERTISEMENT

Προστάτεψε τη πιστωτική σου δυνατότητα
Εάν εσύ και ο σύζυγος έχετε κοινό χρέος (π.χ. έχετε πάρει δάνειο μαζί), αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο σύζυγος καθυστερήσει μια δόση, πέφτει η χρηματοπιστωτική δυνατότητα και των δύο σας ενώ αν δεν πληρώσει καθόλου, το βάρος πέφτει και σε σένα. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να πληρώνεις γιατί είσαι άνεργη ή εργάζεσαι part time και το εισόδημά σου είναι άκρως χαμηλό, καλό είναι να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική σε ό,τι υπογράφεις ακόμη κι αν ο σύζυγος υποσχεθεί να πληρώνει εκείνος τις δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς αρκετοί σύζυγοι ανοίγουν μικρές ατομικές επιχειρήσεις στο όνομα της συζύγου και όταν αδυνατούν να πληρώσουν, το βάρος της εφορίας και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) πέφτει σε αυτόν που έχει το όνομα και την υπογραφή του στα χαρτιά και όχι στον πραγματικά υπαίτιο της οφειλής.

Βάλε στην άκρη όσα χρήματα μπορείς για τη σύνταξή σου
Κι αφού το πιο πιθανό είναι η δική μας γενιά των 30-40 να μην πάρει σύνταξη ποτέ, ή να πάρει και να μην φτάνει ούτε για «ζήτω», μπορείς να αποταμιεύεις μερικά έξτρα λεφτάκια από μικροπράγματα. Π.χ. από τα ρέστα του σούπερ μάρκετ. Από κάποια χρήματα που σου έδωσαν οι γονείς σου, το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα. Από κάτι που πούλησες γιατί δεν χρειαζόσουν. Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες.

Διατήρησε τις επαγγελματικές σου επαφές και δυνατότητες
Εάν αποφάσισες να βγείς εκτός αγοράς εργασίας για ένα διάστημα ή για περισσότερο καιρό, μην αφήσεις πίσω τις ικανότητες, τα ταλέντα και τις επαφές σου. Συνέχισε να συμμετέχεις σε σεμινάρια, να μαθαίνεις για καινούρια προγράμματα, να κάνεις μαθήματα, να μιλάς με παλιούς συναδέλφους ή να γνωρίζεις καινούριους επαγγελματίες του κλάδου σου μέσω Linkedin. Αν θελήσεις να επιστρέψεις στην αγορά εργασίας, γιατί να ξεκινήσεις από το μηδέν;

Elisabeth Cox
Οικονομική σύμβουλος διαζυγίου
Πηγή: www.divorcefinancialservices.com   


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ