fbpx

Έρευνα για τους διαζευγμένους γονείς στην Ελλάδα: Συμμετάσχετε ανώνυμα και βοηθήστε!

| 18 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Η Χριστίνα Καρελά, σχολική ψυχολόγος,  απευθύνθηκε στο Singleparent.gr καθώς στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) πραγματοποιεί έρευνα με θέμα «τους παράγοντες που διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν την προσαρμογή και την λειτουργικότητα των παιδιών μετά το διαζύγιο των γονέων». Η έρευνα απευθύνεται σε διαζευγμένους γονείς με παιδιά ηλικίας από 4-7 ετών. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό διαθέτουμε ελάχιστα ερευνητικά δεδομένα σε αυτό το πεδίο γιʼ αυτό η δική σας συμβολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη.

Η συμμετοχή προϋποθέτει τη συμπλήρωση ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου, η οποία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά  (διάρκειας 15 με 20 λεπτών περίπου).Οι πληροφορίες που θα δώσετε είναι απολύτως εμπιστευτικές και η επεξεργασία τους θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους σκοπούς της έρευνας με απώτερο στόχο την ενημέρωση των γονιών και των ειδικών στο χώρο ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια στα ίδια τα παιδιά. Πιο αναλυτικά, η επιστολή που μας έστειλε, έχει ως εξής:


ADVERTISEMENT

“Αγαπητοί γονείς,

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα κοινωνικά προβλήματα (π.χ. φτώχεια), δύσκολες ή/και απειλητικές καταστάσεις (π.χ. απώλεια του ενός γονέα) τα οποία δύναται να ασκούν έντονη ψυχολογική πίεση. Κάποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις αντιξοότητες και μπορεί να εμφανίσουν δυσκολίες, κάποια άλλα καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις του περιβάλλοντός τους.

Η επίγνωση των θετικών συμπεριφορών που εκδηλώνουν τα μικρά παιδιά παρά την ύπαρξη στρεσογόνων γεγονότων ή/ και καταστάσεων αποτελεί τον ύψιστο στόχο για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Αυτό ακριβώς αποτελεί και τον στόχο της παρούσης έρευνας που πραγματοποιώ στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με επιβλέποντα τον κ. Κωνσταντίνο Πετρογιάννη, Αναπλ. Καθηγητή Αναπτυξιακής Ψυχολογίας.


ADVERTISEMENT

Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να ζητήσω τη συμμετοχή σας στην παρούσα έρευνα κρίνοντας ότι η βοήθειά σας είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνθήκες που μπορούν να διευκολύνουν ή να παρεμποδίσουν την ομαλή ανάπτυξη και προσαρμογή των μικρών παιδιών, ηλικίας από 4 έως 7 ετών, μετά από ψυχοπιεστικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα το διαζύγιο των γονέων.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε ελάχιστα ερευνητικά δεδομένα για την συναισθηματική ευεξία και επάρκεια των παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας η συμβολή σας είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική.

-Τι προϋποθέτει η συμμετοχή στην έρευνα;
Η συμμετοχή σας στην έρευνα πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου. Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο παιδί θα αντληθούν από εσάς και το ίδιο δεν εμπλέκεται άμεσα με κανέναν τρόπο στη διεξαγωγή της έρευνας.

Οι πληροφορίες που θα δώσετε είναι απολύτως εμπιστευτικές, η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων είναι ανώνυμη και θα υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια όσον αφορά τις απαντήσεις και τα στοιχεία που θα παρέσχετε. Η επεξεργασία των απαντήσεων θα γίνει αποκλειστικά σε συλλογική βάση και οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν καθαρά για τους σκοπούς της έρευνας. Με την λήξη της έρευνας θα λάβετε μια σύντομη ενημέρωση για τα αποτελέσματά της.

Διαδικασία
Μετά τις σύντομες επεξηγήσεις που προαναφέρθηκαν για την εν λόγω έρευνα καλείστε να δηλώσετε εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε σε αυτή.

Εφόσον συμφωνήσετε θα χρειαστεί να συμπληρώσετε το «έντυπο συναίνεσης για συμμετοχή στην έρευνα», το οποίο απαιτείται από το πανεπιστήμιο για λόγους δεοντολογίας και αξιοπιστίας και πιστοποιεί ότι λάβατε γνώση των παραπάνω πληροφοριών.

Με βάση τα στοιχεία επικοινωνίας που θα δώσετε θα επικοινωνήσω σύντομα τηλεφωνικά μαζί σας για να σας δώσω περαιτέρω διευκρινήσεις-επεξηγήσεις σχετικά με την όλη ερευνητική διαδικασία και για τον τρόπο αποστολής και επιστροφής του ερωτηματολογίου της έρευνας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο που αφιερώσατε για την ανάγνωση της επιστολής και ευελπιστώ ότι θα ανταποκριθείτε θετικά σε αυτή. Η συμμετοχή σας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την επιτυχία της όλης ερευνητικής προσπάθειας και το εκτιμώ βαθύτατα αυτό.”

Καθώς οι πόροι που διατίθενται για τέτοιου είδους μελέτες στη χώρα μας είναι ανύπαρκτες, η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μια ευκαιρία να δείτε αναλυτικά στοιχεία αλλά και τη τάση που επικρατεί στην Ελλάδα για τους διαζευγμένους γονείς, καθώς τα αποτελέσματά της θα δημοσιευθούν εδώ. Παρακαλείστε όσοι/όσες  ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε και επιθυμείτε να βοηθήσετε τη κυρία Καρελά και κατ’ επέκταση και εσάς τους ίδιους ώστε να αποκτήσετε μια γνώση παραπάνω για τα θέματα του διαζυγίου που σας αφορούν, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη κυρία Χριστίνα Καρελά,  Ψυχολόγο (Msc. Σχολική & Εξελικτική Ψυχολογία, ΑΠΘ) και Υποψήφια διδάκτωρ Ε.Α.Π. στο κινητό τηλέφωνο 6987722319 ή με email στη διεύθυνση christinekarela@gmail.com

Ευχαριστούμε!

*Σημείωση: Το Singleparent..gr ουδεμία ευθύνη φέρει για τη παραπάνω έρευνα, τα αποτελέσματα, τα στοιχεία, το περιεχόμενο και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτή και δεν αποτελεί δικό του έργο.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ