fbpx

Διαζύγιο: Όταν τα παιδιά στρέφουν τον έναν γονέα, εναντίον του άλλου

| 9 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

«Είμαι πρόσφατα διαζευγμένη μαμά κι έχω δύο κόρες ηλικίας 9 και 13 ετών. Η μεγαλύτερη κόρη μου έχει αρχίσει να παίζει με το μυαλό του πρώην συζύγου και να μας στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου. Για παράδειγμα, όταν θέλει κάτι και εγώ λέω «Όχι» παίρνει αμέσως τηλέφωνο τον μπαμπά της ο οποίος συνήθως λέει “Ναι” με αποτέλεσμα εμείς να μαλώνουμε και το παιδί να παίρνει αυτό που θέλει χωρίς να υπάρχει καμία συνοχή. Αυτό το θέμα που έχει προκύψει είναι κάτι εντελώς καινούριο για εμάς. Πώς υποτίθεται ότι θα πρέπει να χειριστούμε μια τέτοια συμπεριφορά;».

Απάντηση:
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι κάτι που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι διαζευγμένοι γονείς και πρέπει να το χειριστείτε άμεσα και αποτελεσματικά. Παρακάτω θα δείτε μερικά «Ναι» και «Όχι» προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα παιδιά που στρέφουν τον έναν γονέα εναντίον του άλλου ή προσπαθούν να χτίσουν τοίχο ανάμεσά σας, για να γίνεται το δικό τους.


ADVERTISEMENT

Ναι
Επικοινωνήστε με τον/την πρώην σύζυγο
Ενημερώστε τον/την για το τι συμβαίνει και συζητήστε ένα κοινό πλάνο για το πώς θα το αντιμετωπίσετε μαζί.
Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας
Κάντε μία συνάντηση κάθε τόσο, ξεκαθαρίζοντας πως σε τέτοια παιχνίδια δεν υποκύπτετε ούτε εσείς ούτε ο άλλος γονιός. Ενημερώστε τα για τους κανόνες και των δύο σπιτιών αλλά και για τις συνέπειες σε περίπτωση που τους παραβούν.
Προνοήστε
Όταν ένα από τα παιδιά ζητήσει κάτι και εσείς αρνηθείτε, ενημερώστε άμεσα τον/την πρώην σύζυγο πρίν το κάνει το παιδί, ώστε ο ίδιος να μην απαντήσει κάτι άλλο από αυτό που απαντήσατε εσείς.

Όχι
Μην αγνοήσετε το θέμα
Με το να προσποιείστε ότι  αυτό που κάνουν τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα, διότι θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Μην το πάρετε προσωπικά
Όταν τα παιδιά αντιδρούν κατ’ αυτό τον τρόπο, δεν το κάνουν προσωπικά για εσάς, αλλά επειδή αισθάνονται την ανάγκη να ανταποκριθούν στην ένταση που διαισθάνονται ανάμεσα στους γονείς τους.
Μην είστε αμυντικοί
Με το να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα από θέση άμυνας, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα και ίσως εντρυφήσει στα παιδιά την ιδέα, ότι αφού μπήκατε σε θέση άμυνας, το κόλπο τους έπιασε και ο σκοπός επετεύχθη.

Και μερικές συμβουλές, ακόμη:


ADVERTISEMENT

Και οι δύο γονείς πρέπει να έχουν κοινό πεδίο
Οι γονείς, όσο δύσκολο και να είναι, πρέπει να συζητούν και να μην φεύγουν από τη συζήτηση αν δεν συμφωνήσουν. Μπορεί να πρέπει να συμβιβαστούν ή να τα βρούν στη μέση αλλά αξίζει τον κόπο. Όταν τα παιδιά βλέπουν κοινό μέτωπο ανάμεσα στους γονείς τους, είναι λιγότερο πιθανό να σας εμπαίζουν.

Μην παίρνετε σημαντικές αποφάσεις μόνοι σας
Όταν πρέπει να παρθεί μια σημαντική απόφαση, σιγουρευτείτε ότι έχετε προηγουμένως μιλήσει και συμφωνήσει γι αυτό. Δεν πειράζει αν περάσουν ώρες ή μέρες για να πάρει το παιδί μια απάντηση αρκεί αυτή να είναι κοινή και από τους δύο γονείς. Ωστόσο, όταν το θέμα που προκύπτει έχει προκύψει ξανά στο παρελθόν και πρόκειται για κάτι απλό, τότε μπορείτε να απαντήσετε και να αποφασίσετε και μόνοι σας!

Ενημερώστε τον/την πρώην
Όταν παίρνετε μια απόφαση, ακόμη και κάποια που έχει παρθεί στο παρελθόν, ενημερώστε άμεσα τον άλλον γονέα γι αυτό, πρίν τον ενημερώσουν τα παιδιά και τον πιάσουν απροετοίμαστο.

Μην μαλώνετε μπροστά στα παιδιά
Όταν το ζευγάρι μαλώνει και τα παιδιά το βλέπουν, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει χώρος για εμπαιγμούς. Επιπλέον τα παιδιά έρχονται σε δύσκολη θέση διότι αισθάνονται ότι πρέπει να πάρουν το μέρος κάποιου ενώ οι γονείς, παίρνουν καλύτερες αποφάσεις όταν το κλίμα είναι ήρεμο. Επομένως αν η κατάσταση μεταξύ εσάς και του/της πρώην σας είναι τεταμένη, αφήστε το να περάσει και συζητήστε το ξανά όταν θα έχετε ηρεμήσει.

Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας, να σας επηρεάσει ο θυμός των παιδιών
‘Όταν ο θυμός των παιδιών καταβάλλει τον γονέα, τότε και ο γονέας είναι πιο πιθανό τελικά να υποκύψει και να κάνει το χατίρι τους για να τα ευχαριστήσει, επομένως και να μην τηρήσει ό,τι συμφώνησε εξαρχής με τον άλλον γονέα. Επιπλέον μια τέτοια επιρροή, σημαίνει ότι ο γονέας δεν χειρίζεται τις καταστάσεις προς όφελος του παιδιού, διότι αναζητά τρόπο να τα ευχαριστήσει και όχι τι είναι πραγματικά καλύτερο για εκείνα.

Πηγές: Singleparents.about.com και shine.yahoo.com 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ