fbpx

Διαζύγιο και παιδί με ειδικές ανάγκες

| 12 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Όλα τα παιδιά είναι ευάλωτα όταν οι γονείς τους, παίρνουν διαζύγιο, και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες περισσότερο. Με λίγη παραπάνω προσοχή στις μοναδικές τους ικανότητες, και οι δύο πλευρές μπορούν να καταφέρουν να βγούν αλώβητες από αυτή τη διαδικασία.

1. Μη ρίχνετε το φταίξιμο στο παιδί για το διαζύγιο
Η συμβατική νοοτροπία προστάζει ότι ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, λόγω των δύσκολων συνθηκών και των αυξημένων απαιτήσεων που δημιουργεί η φροντίδα του, αυξάνει τις πιθανότητες για ένα ζευγάρι να χωρίσει όμως τελευταίες έρευνες, αμφισβητούν αυτό το στερεότυπο. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το στρες που επιφέρει στο ζευγάρι ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Το πρόβλημα πολλές φορές είναι ότι το ζευγάρι δεν έχει τα μέσα ή τη στήριξη που χρειάζεται για να χειριστεί μία σημαντική κρίση, ειδικά στην Ελλάδα που δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας.


ADVERTISEMENT

2. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι υπερ-ευαίσθητα στη διάθεση των γονιών τους.
Εάν παρατηρήσετε το παιδί να έχει μεγαλύτερο εκνευρισμό ή περισσότερα ξεσπάσματα, τότε οι γονείς καλό είναι να σκεφτούν πόσο εκδηλώνουν το θυμό τους ή τη λύπη τους στο παιδί.

3. Κρατήστε τα πράγματα σταθερά σε οποιαδήποτε «ασταθή» φάση της ζωής ή της καθημερινότητάς σας.
Οι ανάγκες των γονιών αλλάζουν, αλλά των παιδιών όχι. Ο γονιός που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας του παιδιού μπορεί να χρειάζεται ένα διάλειμμα. Ή μπορεί ο ένας γονιός ή και οι δύο να νιώσουν ότι έχουν απορροφηθεί πολύ σε πράγματα εκτός της σχέσης τους κα χρειάζονται λίγο χρόνο να περάσουν ο καθένας με τον εαυτό του. Ή μπορεί είτε ο ένας γονιός είτε και οι δύο, να αρχίσουν ο κάθε ένας χωριστά, να κάνει καινούρια σχέση με το παιδί να συνεχίζει να χρειάζεται φροντίδα, στοργή, προσοχή και πηγές εσόδων που χρειαζόταν και πιο παλιά. Καλό είναι λοιπόν ως γονείς να κάνετε ένα πλάνο βάσει του οποίου θα καλύπτετε τις ανάγκες του παιδιού και παράλληλα θα μπορεί ο κάθε ένας χωριστά να έχει τη ζωή του, επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική.

4. Σχεδιάστε προσεκτικά τη μετάβαση της οικογένειάς σας, σε μια νέα μορφή οικογένειας
Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, δυσκολεύονται στη προσαρμογή και στην οποιαδήποτε μετάβαση. Οι αλλαγές που δημιουργεί το διαζύγιο δεν είναι λιγότερο προκλητικές για εκείνα, ακόμη κι αν οι γονείς τους πιστεύουν ότι όλα με τον καιρό, θα βελτιωθούν. Η καθημερινότητα και οι ευθύνες του γονέα-φροντιστή, θα πρέπει να αλλάζουν όσο το δυνατόν πιο σταδιακά.


ADVERTISEMENT

5. Μη μπείτε γρήγορα σε μια καινούρια σχέση
Ήδη γνωρίζετε ότι ένα παιδί με ειδικές ανάγκες χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί σε ένα καινούριο δάσκαλο, περιβάλλον ή γιατρό και από αυτό δεν εξαιρείται και ένας καινούριος σύντροφος. Είναι λοιπόν σοφό να μην συστήσετε στο παιδί σας τον καινούριο σας σύντροφο μέχρι να είστε σίγουροι ότι κατανοεί και αποδέχεται τη κατάσταση και ότι η σχέση σας έχει μέλλον. Σκεφτείτε ότι αν ένας δεύτερος χωρισμός αποβεί σκληρός για εσάς, το ίδιο σκληρός και περισσότερο θα είναι για ένα παιδί που χρειάζεται αυξημένη φροντίδα.

Πηγή: huffingtonpost.com

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ