fbpx

Διαζύγιο και μετακόμιση: Πώς επηρεάζεται το μωρό;

ADVERTISEMENT

Το διαζύγιο, συνήθως συνεπάγεται και μετακόμιση κι αυτές οι αλλαγές όπως όλοι γνωρίζουμε, επηρεάζουν το παιδί. Πώς όμως επηρεάζεται το μωρό ειδικά όταν-εκτός από αυτές τις αλλαγές-η μετακόμιση μπορεί να είναι ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου, μας δίνει τα φώτα της!

Ερώτημα
“Γεια σας! Έχω ένα μωράκι 7 μηνών και δυστυχώς το διαζύγιο είναι η μόνη λύση. Αυτό που με απασχολεί είναι η ηλικία του μωρού, και τι επιπτώσεις θα έχει σε αυτό καθώς το διαζύγιο σημαίνει και μετακόμιση, οπότε θα έχει 2 μεγάλες αλλαγές ταυτόχρονα. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε ένα χρόνο να μετακομίσουμε ξανά σε άλλη πόλη. Ευχαριστώ πολύ!”.


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας για τις πιθανές επιπτώσεις του διαζυγίου στο μωρό σας.  Το  διαζύγιο είναι μια κατάσταση στρεσσογόνος για όλη την οικογένεια περιλαμβανομένων και των παιδιών . Για τα βρέφη η κατάσταση είναι ιδιαίτερη .   Ένας σημαντικός αναπτυξιακός στόχος της βρεφικής  περιόδου είναι η διαμόρφωση πρωταρχικής σχέσης προσκόλλησης του βρέφους με το άτομο που το φροντίζει και καλύπτει τις βασικές του ανάγκες για τροφή , καθαριότητα, στοργή , τρυφερότητα, ασφάλεια.  Συνήθως αυτό το άτομο είναι η μητέρα και αποτελεί σημείο αναφοράς για το βρέφος. Θα  επηρεαστεί περισσότερο  σε αυτή τη φάση από τα δικά σας συναισθήματα και τη διαθεσιμότητα που δείχνετε απέναντί του.

Αν είστε θλιμμένη , θυμωμένη, εκνευρισμένη, ανήσυχη, αγχωμένη , ανασφαλής ή ότι άλλο αισθάνεστε , αυτά θα γίνουν αντιληπτά από το βρέφος σας και θα το επηρεάσουν. Αναμφίβολα θα επηρεαστεί και  από την έλλειψη του πατέρα από την καθημερινότητά του και το οπτικό του πεδίο  αλλά η σχέση του με το μωρό σας δεν ξέρω αν ακόμη είναι τόσο ισχυρή.  Προέχει να είστε εσείς διαθέσιμη ψυχικά προς το μωρό σας.


ADVERTISEMENT

Στους 7-8 μήνες της ζωής το βρέφος  παρουσιάζει  άγχος αποχωρισμού δηλαδή μια φυσιολογική αγωνία που εκφράζεται με έντονο κλάμα ή ανησυχία ,όταν βλέπει ότι απομακρύνεστε από αυτό. Αυτές οι αντιδράσεις του άγχους  θα κορυφωθούν  μέχρι τους 18 μήνες και θα αρχίσουν σταδιακά μετά να υποχωρούν. Αυτό σημαίνει ότι  πιθανή απομάκρυνση από σας θα του προκαλέσει αναστάτωση. Είναι  σημαντικό όμως  να  έχει τακτική επικοινωνία ο  πατέρας μαζί του  έστω για λίγη ώρα , κυρίως στο χώρο σας ή κάπου αλλού ουδέτερα . Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό προυποθέτει να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ σας. Είναι απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα στο πατέρα να αναπτύξει τη σχέση με το μωρό του.  Είναι κομβικής σημασίας η σταθερή και συστηματική επικοινωνία του με το παιδί ώστε σταδιακά να έχει την δυνατότητα το βρέφος να γνωρίσει και να αναπτύξει δεσμό με την εξίσου σημαντική και καθοριστική παρουσία στη ζωή του το πατέρα του.

Ως προς τη μετακόμιση σας  σε άλλο σπίτι καλό θα ήταν να μη συνοδεύεται η αποχώρηση του πατέρα και με μετακόμιση τουλάχιστον για κάποιο διάστημα αλλά αν δεν γίνεται διαφορετικά θα πρέπει να το κάνετε. Να έχετε υπόψη σας ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από σταθερότητα στις συνθήκες της ζωής τους αλλά και στη συμπεριφορά μας.  Αυτά είναι πρώτες βοήθειες  χωρίς να γνωρίζω τα επιμέρους στοιχεία.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ